BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
S. A. Chakraborty: Rézkirályság

Más, mint az előző rész volt. Hidegebb, felnőttebb – már elveszett a romantika, jött helyette politika és jó sok ármány. Elsőre hiányérzetem is volt, de ahogy beindult a történet, már csak sodródtam a történettel.
Évekkel vagyunk előbbre – 6 év telt el. Nahri a népe életéért hozzá kellett hogy menjen a trón örököséhez, akivel nem szeretik egymást, de mindkettejüknek játszania kell a szerepét. A lány igyekszik kis lépésekkel jobbá tenni minden dzsinn életét. Ali száműzetésben tanulja újonnan felfedezett erőit használni, és egy haldokló városkából virágzó területet csinál. De az anyja politikája hazaviszi, ahol próbálja elnyerni Nahri bocsánatát, és egyre inkább szembesül vele, hogy az apja rossz király, akit le kell váltani. Dára pedig az életbe visszahozottan, Szulejmán átkától szabadulva a bosszúra készül egy asszony irányítása alatt, aki vissza akarja kapni népe hatalmát és a trónját. A szálak összeérésekor a titkok kiderülése nem várt fordulatokat hoz.
Ez már nem egy mesés világ felfedezése, hanem nagyon komoly hatalmi játszmák sodrása. A hatalom megtartásáért, megszerzéséért vagy simán a túlélésért küzd mindenki, és itt már nincsenek illúziók, mesék. Véres, kegyetlen tettek és döntések annál inkább.
Minden szereplőt megkeményítettek a vele történtek, és izgalmas, kivé válnak. A fiatal generációban még látok reményt, hogy valami jobbat tudnak majd összehozni, de az kegyetlen, az öregek milyen vérfürdőket rendeznek a saját hitük nevében.
Azt nagyon elkapta a szerző, milyen kegyetlen a háború. Ahogy a gyűlölet egy örök körként öröklődik, és egyik nemzedéket sodorja a másik után mészárlásokba. Ahogy senki sem képes megbocsátani, és egyik megtorlás követi a másikat. Ahogy félelemből zsarnok születik, ahogy az újítókat elnyomják.
Sodró, jól megírt történet, amiben valóban tartalommal van feltöltve a nem kevés oldalszáma. Zár le szálakat, de olyan nyitott vége van, hogy az ember legszívesebben rávetné magát a következő kötetre.


S. A. Chakraborty: Rézkirályság

S. A. Chakraborty: Rézkirályság

S. A. Chakraborty folytatja a Bronzvárosban megkezdett elsöprő kalandot. Megteremt egy olyan világot, ahol a dzsinnek egyetlen csettintéssel lángokat idéznek, a vizeket pedig áthatja az ősi mágia; ahol a vér ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármelyik bűbáj, és egy eszes kairói szélhámos átformálja egy királyság sorsát.

Nahri élete mindörökre megváltozott abban a pillanatban, amikor az egyik svindlije közben véletlenül megidézte Dárát, a félelmetes, rejtélyes dzsinnt. A lány kairói otthonából elragadva bekerült Dévábád fényűző királyi udvarába, ahol sebesen ráébredt, hogy a szélhámosi tehetsége nélkül nem sokáig marad életben.

A csatát követően, mely során Dára odaveszett Ali herceg kezétől, Dévábád bezárkózott. Nahri kénytelen új utat törni magának, méghozzá a szívét elrabló testőr védelme és a barátjának tekintett herceg bölcsessége nélkül. Ám miközben elfogadja az örökségét és a vele járó hatalmat, tudja, hogy igazából aranyketrecbe zárták: a király az egykor az ő családjának kijáró trónusról tartja szemmel, és egyetlen ballépés a törzse végét jelentheti.

Mindeközben Alit száműzték, amiért szembe mert szállni az apjával. Orgyilkosoktól üldöztetve hányódik ősei földjének könyörtelen rézszín homokján, és kénytelen azokra a félelmetes képességekre támaszkodni, amikkel a máridok – a kiszámíthatatlan vízszellemek – ajándékozták meg. De mindez azzal fenyeget, hogy feltárja a családja egy rég eltemetett titkát.

Az új évszázad közeledtével a dzsinnek ünneplésre gyűlnek Dévábád égig érő bronzfalai közt, ezalatt egy láthatatlan fenyegetés fortyog a sivár északon. Ez az erő egyenesen a város kapujára zúdítaná tűzviharát… és egy olyan harcos segítségét keresi, aki a világok között ragadt, és meghasonlott az elkerülhetetlen erőszakos kötelessége és a talán kiérdemelhetetlen béke között.

Hirdetés