fekiyeti79 P értékelése


fekiyeti79 P>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Bevallom töredelmesen, hogy Conannak eddig csak a hollywoodi változatát ismertem, és sokáig szentül meg voltam győződve róla, hogy az biza egy korrekt adaptáció, főleg, miután a 90-es évek derekától, a Cherubion elkezdte megjelentetni a regényeket, melyeknek első két része a filmek átirata.
Aztán döbbenten vettem tudomásul, hogy ezek nem teljesen azok, aminek látszanak, merthogy Conan szülőatyja Robert E. Howard, és a két karakter, valamint a történeteik nem igazán fedik egymást…

Van egy olyan érzésem, hogy rossz sorrendben kezdtem olvasni az eredeti Conant, hiszen valószínűleg az írott történetekkel kellett volna indítani, mielőtt a képregényekbe belevágok, mert így maradt bennem egy kis hiányérzet. Mégpedig főszereplőnk eredetéről igen keveset lehet megtudni (ki is ő valójában, miért olyan, amilyen, stb.), de már késő bánat, abból kell gazdálkodni, ami van.
És ami van, az engem maximálisan megragadott. Nem találtam olyan sztorit a kötetben, ami kicsit is untatott-, vagy ne tetszett volna. Rövidebb, hosszabb, önálló kalandokon keresztül követhettem a kemény kötésű kimmériait, melyek mindegyike egy-egy szelet az ő életéből. A képi világ teljesen korrekt, habár tagadhatatlanul a 70-es évek szellemét idézi, ami főleg a női karakterek ábrázolásában vehető észre, és belőlük aztán akad szép számmal.
Sajnos nem tudtam figyelmen kívül hagyni SchwarzeConant, akivel óhatatlanul öszehasonlítottam Howard gyermekét, és utóbbi – hollywoodi alteregójához képest – egy igazi vadparaszt… őt nem a rabszolgaság, az arénák edzették, hanem a kalózkodás, a fosztogatás és a háborúk, és a jellemén ezek teljes mértékben nyomot hagytak. Azért emberség is szorult bele bőven, szóval nem rossz ember ő, csak egy kalandos életúttal rendelkező barbár.
És itt azonnal szembe is megyek korábbi kijelentésemmel, hiszen azért csurran cseppen ez-az Conan előéletéről, azonban, mivel ez egy cselekményközpontú képregény-folyam, érthető módon nincs helye a hosszas, és unalmas felvezetéseknek. Ezzel szemben nagyon érdekes és izgalmas történeteket kaptam, amiket spoiler elkerülése végett nem részleteznék. Viszont bátran ki merem jelenteni, hogy a kötetnek minden fantasy rajongó polcán ott a helye.

>!
Fumax, Budapest, 2018
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700371 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala, Jim Starlin, Al Milgrom, Pablo Marcos, Tony De Zuniga, The Tribe
4 hozzászólás

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

A 70-es évek közepén, az újrafelfedezett Conan a barbár lehengerlő sikere után a képregényes világ színe-javának közreműködésével született meg a rendkívül népszerű, felnőtteknek szánt Savage Sword of Conan magazin.

A kötetben olvasható történeteket maga Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője adaptálta képregényre. Conan kalandjai többek közt olyan legendás rajzolók képein elevenednek meg, mint John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala, vagy Jim Starlin.

Most végre a magyar olvasóközönség is méltó formában élvezheti ebben a hiánypótló gyűjteményben Robert E. Howard és követői rendkívüli hatású, klasszikus történeteit eredeti megjelenésük sorrendjében.

A kötet tartalmazza a Savage Tales magazin 1-5, és Savage Sword of Conan magazin 1-5 számainak Conan történeteit.

Hirdetés