Ivenn P értékelése


Ivenn P>!
H. P. Lovecraft: Onnan túlról

Lovecrafttal egész különleges az első találkozásom története, hisz először nem a műveit, hanem a levelezéseit olvashattam egy kedves íróbarátjával, Clark Ashton Smith-szel. A Sarki regék c. novelláskötet kommentárjaiban ugyanis több ízben is láthattuk, hogy Lovecraft hogyan támogatta a barátját, milyen kritikákkal illette a XX. század eleji könyvkiadást, én pedig őszintén szólva annyira jól szórakoztam ezeken az apró kitekintéseken – főleg Lovecraft sokszor mulatságos, velős megjegyzésein –, hogy rögtön a szívembe zártam a nagy horrorlegendát. Nem volt kérdés, hogy Smith után vele is meg kell ismerkednem, főleg, hogy a weird műfaj az elmúlt egy-két évben kifejezetten közel került hozzám – többek között a fentebb említett Sarki regéknek is köszönhetően.

A Helikon által kiadott gyűjtemény úgy érzem, hogy egy jó kiindulásként szolgált Lovecraft munkásságának megismerésében: összesen tizenegy novellát tartalmaz, köztük pár olyan művet is, melyet az író legjobb munkái közé sorolnak: A patkányok a falban, Álmok a Boszorkányházban, Erich Zann muzsikája vagy A kép a házban egyértelműen a kötet legjelentősebb darabkái, melyek nekem is rögtön a kedvenceimmé váltak. Témájukban és hangulatukban engem leginkább az említett írótárs, Smith műveire emlékeztettek: Lovecraft is elsősorban a megmagyarázhatatlan, titokzatos túlvilági jelenségeket kutatja, az olyan iszonytató rémségeket, amelyek a mi világunk törvényei és szokásai által értelmezhetetlenek, az átlagember számára felfoghatatlanok. Ennek ellenére mindig akad egy vállalkozó kedvű delikvens, aki a sötétmágia és a bűnös tanok útjára lép, melynek következtében a túlvilág és a saját világunk határai elmosódnak, és elszabadul mindaz az emberi ész számára megérthetetlen sötétség, amely a másik oldalon rejtőzik.
Lovecraft mindezt a sok zordságot egy kellemes, olvasmányos stílusban tálalja, Smith-szel ellentétben – aki az atmoszférateremtésre, a költőiségre helyezi a hangsúlyt – ő inkább egy cselekményfókuszú író, akit véleményem szerint „könnyebb” olvasni és befogadni, de ez mit sem vesz el a saját hangulatteremtési képességeiből. (A nyitónovellától teljes mértékben a hideg futkosott a hátamon, nyugtalanul tekintettem ide-oda magam körül, félve füleltem minden egyes ajtónyikordulásra a szomszédból, szóval igen… vitathatatlanul tud valamit a riogatásban!)

Lényegében azt kaptam, amit reméltem és vártam a kötettől, ennek ellenére nem voltam teljesen elégedett: szerintem nagyon hasonló novellákat sikerült beválogatni a gyűjteménybe, ami miatt egy idő után kissé repetitívnek érződtek a történetek. Főleg a vége felé nekem kezdett kicsit alábbhagyni a lelkesedésem és kissé bosszús voltam, hogy nem olvashatok egy változatosabb összeállítást. (Vagy lehet az lett volna a koncepció, hogy a minél hasonlóbb műveit foglalják egy csokorba? Ez nem volt teljesen egyértelmű.)
Ennek ellenére – vagy pont ezért – talán csak még jobban várom a következő helikonos Lovecraft kötetet, amely ezúttal már tartalmazni fogja a Cthulhu hívását is, amelyre különösen kíváncsi vagyok.
Ez az első kötet egy nagyon jó kedvcsinálóra és bevezetésre sikeredett, de valahogy érzem, hogy a legjobb falatok még hátra vannak. Szeptemberben kiderül, hogy igazam volt-e, mert biztosan a polcomon fog landolni a következő rész is! Addig is ajánlom mindenkinek ezt a kötetet, aki szeretne megismerkedni jobban a weird műfajjal vagy akár most kezdené el teljesen az ismerkedést a horror ezen alfajával. Indulásnak ez egy tökéletes gyűjtemény, (többnyire) könnyen emészthető, szórakoztató, hangulatos írásokkal.

3 hozzászólás

H. P. Lovecraft: Onnan túlról

H. P. Lovecraft: Onnan túlról

Howard Phillips Lovecraft (1890‒1937) a nagy elődök (elsősorban Edgar Allan Poe és Ambrose Bierce) nyomdokain haladva összetéveszthetetlen stílust, hovatovább mítoszt teremtett – a „kozmikus rettenet” irodalmát, melyben az emberi élet iránt totálisan közömbös természetfeletti erők felbukkanása egész modern civilizációnk-történelmünk létjogosultságát kérdőjelezi meg.

Lovecraft életműve az egyedülálló rémtörténetek kimeríthetetlen bőségszaruja: számottevő hatással volt napjaink legnépszerűbb fantasy-horror szerzőire (Clive Barkertől Neil Gaimanen át egészen Stephen Kingig), világszerte kultikus rajongással övezett műveit évről évre filmek, képregények, valamint video- és társasjátékok légiója dolgozza fel.

Válogatásunk Lovecraft tizenegy rövidebb-hosszabb elbeszélését idézi meg; az angolszász horrorirodalom mára megkerülhetetlen klasszikusainak számító történeteket, valamint a szerző néhány kevésbé ismert, ám nem kevésbé vérfagyasztó és elgondolkodtató írását.

Hirdetés