vicomte P értékelése


vicomte P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

A kijárási korlátozások és a home office-ba való betanulás kezdetén, különösen a Kárhozat után szükségem volt valami olyan olvasmányra, ami nem gyalulja tovább a megkínzott agytekervényeimet.
Erre a Butcher által írt Dresden akták a tökéletesnél is jobban megfeleltek.
Bár egyáltalán nem szokásom, de ennél a sorozatnál abszolút belefért, hogy rögtön négy könyvet is olvassak szoros egymásutánban, és csak a negyediknél kezdtem komolyabban azt érzeni, hogy ennyi azért már tényleg kezd sok lenni Harry Dresden geek fejéből.

Ez a kötet, ami a harmadik volt a sorban, az általam most olvasottak között, a sorozat szokásához híven egy klasszikus urban fantasy toposzra épít, mégpedig most a kelta tündérudvarok – a seelie és unseelie; avagy a nyár és a tél udvara – harcára.
A címszereplő nyárlovag – aki nem mellesleg Ronald Reuel off névre hallgatott – a Nyárkirálynő földi származású bajnoka, akit sajnálatos módon még a sztori igazi beindulása előtt meggyilkolnak, és Harrynek, a saját jól felfogott érdekében, mihamarabb ki kell derítenie, hogy ki volt az elkövető. Persze a helyzet korántsem egyértelmű és a nyomok meglehetősen zavarosak. Ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, kiderül, hogy a két udvarnak három-három királynője van: a jelenlegi, a leendő és az egykor volt, akik mind jelentős hatalommal, saját udvartartással rendelkeznek, és messze nem biztos, hogy elégedettek a jelenlegi helyükkel a hierarchiában.

Számtalan bonyodalom, átverés és Harry Dresden többrendbeli elképesztően vonzó, és merész kebelmérettel megáldott tündérek által történő abuzálását követően, Chicago egyetlen aranyoldalakon is szereplő mágusa néhány helyét kereső cseregyerek, spoiler segítségével persze rendet tesz, és leleplezi az egész fondorlatos összeesküvés mögött álló hatalmat, aki kevés híján felborította volna a természet rendjét.

Ez a könyv sem más, mint a sorozat többi eddig általam olvasott kötete: egy meglehetősen tipikus urban fantasy detektív regény, ami nem akarja off letagadni, hogy bizony a ponyván van az ő helye. Ami sajátossága, az a néha erősen túlpörgetett geek-faktor, ami ha betalál, akkor egész jól elszórakoztatja az embert. Ha nem, nos, akkor viszont a falat fogja kaparni a folytonos utalgatásoktól a nyájas olvasó.
A másik érzékeny pont Harrynek a személyisége, ami – hát, fogalmazzunk úgy – csipetnyit éretlen. Megvan annak is a maga bája, ha egy pasi minden a színen feltűnő nőnemű lényt a lenyűgözőtől a káprázatosig terjedő skálán értékel, de az, aki már túlesett a kamaszkor hormon fűtötte évein, meglehet, kissé fárasztónak fogja tartani ezt a folyamatos tesztoszteron túlcsordulást.

4 hozzászólás

Jim Butcher: Nyárlovag

Jim Butcher: Nyárlovag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amióta a barátnője elhagyta a várost, hogy új szenvedélye szavát kövesse, Harry Dresden lerobbant… minden szempontból. Nem bírja fizetni a lakása bérleti díját. Elmarja magától a barátait. Sőt, már arra sem emlékszik, mikor fürdött utoljára.

A telefonkönyvben megtalálható egyetlen profi mágus megtört emberré lett.

Természetesen, amikor azt hiszi, ennél rosszabb már úgysem jöhet, belibben a képbe a tündék Télkirálynője. Olyan ajánlatot tesz, amit Harry nem utasíthat vissza, legalábbis ha meg akar szabadulni a keresztanyja természetfeletti béklyójától. Remélhetőleg ezzel a pechsorozatának is vége szakad. Elég lesz kiderítenie, ki ölte meg a Nyárkirálynő jobbkezét, a Nyárlovagot, hogy ezzel tisztára mossa a Télkirálynő nevét.

Egyszerűnek tűnik, de Harry nem olyan ostoba, hogy belefolyjon a tündepolitikába. Mármint, amíg rá nem jön, hogy az egész világ sorsa azon múlik, megoldja-e az ügyet.

Végül is, teher alatt nő a pálma, nem?

Hirdetés