ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

A világot egykor emberhez hasonlóan kinéző, de érzelmekre képtelen lények uralták – akik utódjai, az emberek érzelmi kötődését konkrétan kipusztítandó gyengeségnek értékelték. Az emberek lázadása őseik ellen mostanra a múlt hományába veszett. Ebben a világban az emberek leghatalmasabb birodalmának császára ármány áldozata lesz, és három kamasz gyerekének a szemszögéből követjük az eseményeket.

A trónörökös Kaden egy világtól majdnem teljesen elzárt kolostorban próbálja meg a érzelemmentességből származó trükköket megtanulni, aminek elsajátításához mesterei mindenféle kínzásnak felérő próbatételnek teszik ki. Ezzel szemben Valyn a császárság elit katonaságában, a Kettral osztagnak a tanonca, ahol a tanítás során mindenféle halálos próbának vetik alá, miközben egy versenytárs kadét folyamatos a porba próbálja döngölni az önbecsülésével együtt. Ehhez képest a idősebb nővérük a Birodalom pénzügyminisztere lett, és próbálja apja halálának körülményeit kezelni, többek között ügyészi szerepben a gyilkossággal vádolt főpap tárgyalásának (elvégre ehhez pontosan az a tudás kell, mint a pénzügyekhez). A képzése kegyetlen volt, hiszen megtanították neki, hogy ő sosem ülhet a Birodalom trónjára, de bármikor férjhez adhatják politikai célokból – mást viszont nem tudunk meg róla, gondolatmenetéről, inkább csak az öccseire fókuszáltunk.

A legnagyobb gondom a három szállal az volt, hogy nagyjából annyira volt kifinomult, mint az előző bekezdésemben elrejtett szarkazmus – a két fiúnak a képzése alapvetően az addig döngöljük a földbe, amíg össze nem törik vagy meg nem erősödik elv mentén zajlott, és erre a részre oldalak százai mentek el. Ezzel szemben a legidősebb nővér története izgalmasabbnak ígérkezett az első pillanattól kezdve, de gyakorlatilag teljesen el lett hanyagolva – érdekesen ellenpontozva azt a szövegben kifejtett gondolatot, hogy a szöveg szerint a női egyenjogúság hiánya probléma.

És ezt nagyon sajnálom, mert az alapötlete az érzelmek és a hideg gondolkozás között kellően izgalmas lehetne, a helyszínek, vallások, szituációk és a világban is bőven van ötlet, amiket kifejtve tényleg nagyon jól is elsülhetett volna (alapvetően ezek az aspektusok fél-egy csillag között emeltek az értékelésén a könyvnek), de egyszerűen frusztráló volt a hosszú-hosszú oldalakon keresztül olvasni, hogy a hőseink nem tudnak semmit, mert a felnőttek nem mondanak el nekik semmit, mindenféle látszólag értelmetlen feladattal kell foglalkozniuk, és közben még a kamaszkor fő gondjaival is szembesültek. Így viszont csak egy tucattörténetnek tudom betudni…


Brian Staveley: The Emperor's Blades

Brian Staveley: The Emperor's Blades

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In The Emperor's Blades by Brian Staveley, the emperor of Annur is dead, slain by enemies unknown. His daughter and two sons, scattered across the world, do what they must to stay alive and unmask the assassins. But each of them also has a life-path on which their father set them, destinies entangled with both ancient enemies and inscrutable gods.

Kaden, the heir to the Unhewn Throne, has spent eight years sequestered in a remote mountain monastery, learning the enigmatic discipline of monks devoted to the Blank God. Their rituals hold the key to an ancient power he must master before it's too late.

An ocean away, Valyn endures the brutal training of the Kettral, elite soldiers who fly into battle on gigantic black hawks. But before he can set out to save Kaden, Valyn must survive one horrific final test.

At the heart of the empire, Minister Adare, elevated to her station by one of the emperor's final acts, is determined to prove herself to her people. But Adare also believes she knows who murdered her father, and she will stop at nothing—and risk everything—to see that justice is meted out.

Hirdetés