ftamas értékelése


>!
ftamas
Robert E. Howard: Cormac Mac Art és a vikingek

Meglehetősen morgolódva álltam ennek a kötetnek. Ugyanis, amikor Howard kötetet olvasok, mindig az jut eszembe, hogy mi a francért nem Solomon Kane vagy Conan kötet jelenik meg. Valamint az, hogy ilyen tempóban az említett történetekig sose jutunk el.

A kötet eleje, amikor nem is novellákkal, hanem két töredékkel kezdődik a könyv, ugyancsak nem örültem, ugyanis ezek a részek inkább arra valók, hogy egy hosszabb történet egy fejezetei legyenek. Na és ezután érkeztem el arra a pontra, amikor beszippantott a könyv és ez mind igaz a Howardra és azokra is, akik kipótolták Howard történeteit. Innentől már elérték egy novellának a hosszát és a színvonal is remek volt.

Egy kivétel van. A tenger tigriseinek a folytatásával két író is megpróbálkozott. A második David Drake írása teljesen rendben van, de az első Richard Tierney írása nem méltó se Howarhoz, se a könyvhöz. Ez az írás amúgy rövid szerencsére.


Robert E. Howard: Cormac Mac Art és a vikingek

Robert E. Howard: Cormac Mac Art és a vikingek

Róma bukása után vagyunk, az antik civilizáció összeomlása idején. A feudális Európa még csupán a történelem távoli ígérete: a brit törzsfő, akiről az utókor Arthur király legendáját fogja költeni, a valóságban véres kezű, írástudatlan rablóvezér. Az ókori romokon megtelepedő barbárok egymással marakodnak a gazdag koncon, a hátukban azonban fölbukkan egy új ellenség, az ő fajtájukból való, ám még náluk is ádázabb és félelmetesebb: a ködlepte északról kirajzanak rablóportyáikra a viking sárkányhajók. A harc a lételemük, nem kímélnek egyetlen népet sem: pogány istenek nevével az ajkukon dúlnak és fosztogatnak, olyan kapitányok vezénylete alatt, mint Hatalmas Tostig, Agyafúrt Hakon vagy Koponyahasító Wulfhere. Legveszettebb hírű főnökük azonban idegen közöttük, nem az ő vérükből származik: egy Írföldről száműzött kelta herceg, akit Cormac Mac Artnak hívnak, avagy melléknevén egyszerűen csak Farkasnak.

Az ő és sorstársai kalandjaiból nyújt válogatást ez a könyv, Robert E. Howard munkásságát bemutató sorozatunk harmadik darabja. Az elbeszéléseket a kritikai kiadások alapján közöljük, a régebbi fordításokat új köntösbe öltöztetve; keletkezésük hátterére és gyakran viszontagságos utóéletükre bőséges kommentárok világítanak rá.

„Howard az elképzelhető legszélesebb ecsetvonásokkal fest. Ragyogó fekete háttér jelzi a veszedelmet, jegeskék forgatag a hőst, a kettő között pedig karmazsinvörös sávokban húzódik a harc, a vér, a szenvedély.”
Fritz Leiber

Hirdetés