vadpingvin értékelése


>!
vadpingvin
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

A címe alapján sci-fi/fantasy novellák gyűjteménye, valójában a SF mutatóba, a F morzsákkal van jelen, minden egyéb: minden más. Ahogy többen említették: weird. De akkor miért nem az a cím, hogy „2019 magyar weird történetei?” Most nem azt mondom, hogy csak robotűrhajókra, kardra és boszorkányságra számítottam, bár a tinivámpírokkal és leszbi vérfarkasokkal szemben inkább azt választanám.
A novellákat közel 300 közül választották, nyílt és anonim pályázaton. Sokat elmond a szerkesztők profizmusáról, hogy kezdők szinte egyáltalán nem kerültek be, csak tapasztalt írók jól megírt munkái. A szerzők többsége nő, lehet ez is a névtelenség számlájára írható? Először kézbe fogva a könyvet meg is lepődtem, hogy már ennyi nő választja ezt a zsánert, de aztán ugye kiderült, hogy ez nem egy SF/F kötet. Gondolom mindenki beküldte a fiókban heverő novelláját, feltételezve, hogy olyan tág ez a kategória, hogy minden belefér. Csak szólok: 2020-ban KÉT könyv fog megjelenni, egy SF/F antológia (ami biztos ugyanannyira lesz SF/F, mint az első kettő) és egy HORROR antológia (amiben meg nagy tétet tennék arra, hogy szintén ezekhez hasonló weird történetek lesznek, valós horror meg 1-2 fricskával képviselteti majd magát).
Nem szoktam külső alapján megítélni könyveket, de ez most nagyon kettős érzést váltott ki. A borító gyönyörű: matt fekete lapon valami kibersellő. Szép betűkkel és színekkel a cím. Egyedül a szerkesztők indokolatlanul nagy méretben szerepeltetése (borítón és gerincen) zavaró, az eredeti sorozaton sokkal jobban volt megoldva. Na de belül! Amikor kinyitom a könyvet, recseg-ropog, a festék meg olyan halványan és töredezetten lett a papírra hányva, hogy az már komolyan az olvashatóság rovására ment. (Van még pár új GABO könyvem ezen kívül, és nagyon változó a minőségük.)


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Hirdetés