pat P értékelése


pat P>!
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Ó, hát nekem a kortárs magyar fantasztikus novellák az abszolút gyengéim.
Imádom őket, amikor jók, mert jó magyar novellát, pláne fantasztikusat (pláne esetleg, hébe vagy hóba, netán sci-fit) olvasni mindig gyönyörűség.
Sajnos akkor is szeretem őket, mikor meglehetősen gyengék, mert hát remekül fel tudom bosszantani magam rajtuk a csillagos égig, és mindig remek kreativitás gyakorlat, hogy tudom humorosan vagy építően vagy valahogy, de úgy leírni a negatív véleményemet, hogy az még élettel összeegyeztethető legyen. Bárkiével. (Bocs utólag és előre is minden érintettől.)
Ez a kötet pedig az a (viszonylag ritka) eset, amikor igazából se nem nagyon ilyenek, se nem nagyon olyanok – de semmi gond, így is szerettem őket. Mert azért némelyik egészen érdekes volt, egy pár pedig kifejezetten emlékezetes is. Különösen érdekes volt a szexualitás / erotika sokféle megközelítése, érdekes lenne összehasonlítani a férfi meg a női szerzők különféle megközelítését például.
Azt is megfigyeltem, hogy mennyivel erősebb volt a humor előfordulása az utóbbi két év Kleinheincz Csilla szerkesztette novellaválogatásaihoz képest. Nem bántam, az az igazság.
Sajnos sci-fi ebben se volt sok, de ezt már kezdem megszokni. :)

Tóth Csilla, Kolozsvári Zsófia és László Zoltán írásait emelném ki a kötetből, további részletek pedig az olvasásom alatt sorakoznak. ( https://moly.hu/olvasasok/8297871 )

6 hozzászólás

Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Érdemes meghalni félszáz tündöklően kívánatos lány között a kimerültségtől? Milyen az a hármas együttlét, ahol a harmadik fél a für­­dőkád? Mi történne, ha egy áruház polcain porosodó pornófilmek szereplői éjszaka életre kelnének? Milyen az igazán húsba vágó átok? Mit tesz a mélyűrben veszteglő űrhajó legénysége, ha energiát csak egyetlen módon szerezhet: valamelyiküknek szeretkeznie kell egy idegen lénnyel? Pontosan milyen partner szükségeltetik a sikeres termékenységvarázshoz? Mi a közös a leláncolt, rózsaszín alvó­­ma­cikban, lakkruhás dominákban és Fran­çois Truffaut-ban?

Mindezekre a kérdésekre és még sok egyébre választ adnak erotikus novellapályázatunk győztes szerzői, akik a klasszikus és modern fantasy, valamint a sci-fi műfaji háttere előtt vállalkoztak arra, hogy felvillantják a szexualitás egy-egy sajátos vetületét. Reméljük, hogy elsősorban felnőtt olvasóinknak szánt kötetünk novellái között mindenki talál olyan írásokat, melyek szórakoztatják, megragadják, netán elgondolkodtatják.

Hirdetés