Voorhees értékelése


>!
Voorhees
Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Erről a regényről először is az jut az eszembe, hogy rendkívül SZÓRAKOZTATÓ. Így, csupa nagybetűvel. Mert nem volt olyan fejezet, amit ne élveztem volna, ami nem ragadott volna magával. Doyle a mai írókhoz képest sokkal lassabban építkezik, így az olvasónak van esélye belehelyezkedni a történetbe, azonosulni a szereplőkkel, szorítani valakiért vagy őszintén aggódni.

A cselekmény a lovagkorban, a 14. században kap helyet, az angol-francia háborúk kezdeti szakaszában. Ez volt az időszak, mikor ismeretlen és elszegényedett, de nemesi vérrel és címerrel rendelkező úriemberek dicsőséget szerezhettek külhoni vagy belföldi háborúkban, elnyerhették a szeretett hölgy kezét, és a szűkös anyagi javakat jelentősen kibővíthették. Ez természetesen csak a felszín: maga Doyle is elismerte a bevezetésben, hogy a középkor társadalma nyers és durva volt, és a mindent átszövő vallássosság ellenére az emberi életet nem sokra tartották. Nagyon érdekes, hogy a Biblia és Jézus Krisztus tanításaival szöges ellentétben ebben az időszakban az egyház hatalmas vagyonra tett szert, és a lovagokat is jobban foglalkoztatta saját dicsőségük, mint a túlvilági lét. Érdekes korszak volt ez, nem kevésbé elfajzott és durva, mint a mai, de meg lehetett találni benne a szépséget és az értéket.

A történet teljesen lineárisan halad előre, talán nem lövök le nagy poént azzal, ha azt mondom, elmeséli Nigel Loring lovaggá válásának történetét – ahogy az a címből ki is derül. A szerző remek szereplőket alkotott és a sokszor humorral teli, megmosolyogtató dialógusokon keresztül alaposan megismerjük jellemüket. Földrajzilag kalandozunk Angliában és Franciaországban is, de az író sosem marad a száraz történelmi tényeknél, bár látszik, hogy tudományos igényességgel foglalkozott a témával. A százéves háborúban rengeteg csatát vívtak, ennek ellenére mesteri érzékkel szemlélteti, hogy minden egyes összecsapásnak mekkora jelentősége volt. Az ellenfelek nagyon tisztelték egymást, és nem feltétlenül öldököltek, a megadás elfogadása is legalább akkora értékkel bírt.

Doyle ugyanakkor nem rejti véka alá a háború borzalmait sem: a rengeteg sebesültet, a lassan gyógyuló sérüléseket, ugyanakkor szereplői lelki sérüléseket sosem szenvednek, mindig vágynak vissza a harcba. Ez még azon történelmi kor, amikor az ügyesség és a harci tudás még számított, és egy jó fegyverforgatónak ténylegesen volt is esélye túlélni egy ütközetet, nem kellett mindenképpen a szerencsére hagyatkoznia, mint a modern korban, amikor a fegyverek megjelenését követően a katonáknak annyi esélyük sem volt élve elhagyni a csatateret, mint korábban.

Összességében nagyon élveztem, méltó helyen van a MesterMűvek sorozatban. Mivel előzménykötet, ezt válaszotottam először, A fehér sereg ezután következik. Feltétlenül ajánlom annak, aki könnyed kikapcsolódást keres, szeretne jól szórakozni és nem akarja túlgondolni a cselekményt. A Sir Nigel vérbeli, történelmi kalandregény, kellemes, ráérős elbeszélési stílusban. Doyle munkásságának igazi gyöngyszeme.


Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Fehér Sereg krónikájából már kiderült, milyen ember volt Sir Nigel Loring. Ez a regény azokat az eseményeket meséli el, amelyeknek köszönhetően lovaggá vált.

Nehéz idők járnak a Loring-házra 1349-ben. A pestisnek és a waverley-i apátság kapzsi szerzeteseinek köszönhetően szépen lassan elapadt a család vagyona, s az adósságaik miatt most ősi, tilfordi udvarházuk is veszélybe került.

Egy nap azonban látogatóba érkezik John Chandos és az angol király, s a Loringok utolsósarja, az ifjú Nigel előtt felsejlik a lehetőség, hogy szerencsét próbáljon a franciákkal vívott szüntelen küzdelemben. Sőt, ha sikerül három „apró hőstettet” véghez vinnie és lovaggá válnia, akkor nemcsak az otthonát mentheti meg, hanem hőn szeretett hölgyével, Lady Maryvel is egybekelhetnek.

A lovagias erényekkel, humorral és románccal teli Sir Nigel Arthur Conan Doyle legremekebb és legkevésbé ismert történelmi kalandregényeinek egyike, A Fehér Sereg előzménykötete és méltó párja.

Hirdetés