Wee IP értékelése


>!
Wee IP
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Az emberek nem születnek szörnyetegnek. A körülmények teszik őket azzá.
Coriolanus Snow sem volt szörnyeteg. De óriási volt a vállára telepedő nyomás, hogy megfeleljen a neve és rangja támasztotta elvárásoknak, mert minden a látszat. Gyerekkorától azt hallotta, hogy nagy hatalmú emberré kell válnia, és ő meg akart felelni ennek jövőképnek.
Nem sajnálom, nem igazán, mert a döntéseit végül ő maga hozta, de most már jobban megértem.
Azt is, miért gyűlölte meg Katnisst már az első pillanatban.
A lányt, aki ugyanúgy feltűnést keltett az aratásnapon, mint Lucy Grey. A lányt, aki a közönség kedvence lett, aki kitűnt a tömegből, és aki úgy énekelt, mint egy fecsegőposzáta.
Collins jól csinálta, mert anélkül magyarázott meg rengeteg mindent, hogy az arcunkba tolta volna.
Tartottam tőle, milyen lesz ez a regény, mert nekem az ilyen elő-utó-középtörténetekkel szemben mindig fenntartásaim vannak. Vajon tényleg hozzáad-e az eredeti történethez, vagy csak egy újabb bőrt akar lehúzni róla?
Ez a könyv egyértelműen nem ebbe a kategóriába tartozik. Célja volt, és sokban gazdagította az Éhezők Viadala világát; olyan réteget húzott egy eredetileg utált karakterre, amitől ha rokonszenves nem is, de sokkal emberibb lett.
Nagyon tetszett a kontraszt, ahogy Collins a könyv folyamán végig Coriolanusnak „szólította” a fiút, az epilógusban pedig már Snownak. Miután választott. Miután azt választotta, hogy Snow lesz, és elenged minden gyengeséget, minden befolyásoló érzelmet.

Most ennek a történetnek a fényében fogom újra olvasni az Éhezők Viadalát, és kíváncsi leszek, mi mindent fedezek még fel benne.

4 hozzászólás

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

A becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára.

Annak az aratásnapnak a reggelén járunk, amely a tizedik Éhezők Viadalát előzi meg. A Kapitóliumban a tizennyolc éves Coriolanus Snow élete nagy dobására készülődik, a mentori posztjára a Viadalban. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni a saját kiválasztottjából.

Az esélyek azonban ellene szólnak. Azt a megalázó megbízatást kapja ugyanis, hogy a 12. körzet lány kiválasztottját mentorálja, a legaljának a legalját. Sorsuk ezzel végleg összefonódik – Coriolanus minden döntése kedvezményekhez vagy kudarchoz, csillogáshoz vagy csődhöz vezethet. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együttérezni megpecsételt sorsú kiválasztottjával… és mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése-e a fontosabb, vagy a túlélés. Kerül, amibe kerül.

Hirdetés