lilla_csanyi értékelése


lilla_csanyi>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Nagyon szeretem a novellásköteteket, ilyen rövid terjedelemben igazán jót alkotni számomra lenyűgöző teljesítmény. Néhány oldalban kell valami olyat alkotni, hogy a végén meglegyen a „hűűűha!” élmény, de karakermélységekre ugye ilyenkor nem lehet építeni, szóval vagy egy hangulat, vagy egy élmény, vagy egy furmányos csattanó az, ami nagyon fel tud dobni egy novellát.
A Rénszarvas-hegy a vad, háborítatlan északi erdőségek ködös hangulatára, és az északi népek titokzatos, legendás lényeire helyezi a hangsúlyt, illetve ezeken a természeti metaforákon keresztül igyekszik bemutatni a magány fojtogató érzését.

Ez még alapvetően jól is hangzana, csak egyszerűen szegény Karin Tidbeck nem olyan tehetséges író, hogy a hangulatkeltésen kívül mást is tudjon nyújtani az olvasó számára. A novellái nagyrésze egyszer olvasós, „futottak még” kategóriába esnek. Igazán csak a „Pyret” című novella fogott meg, amiben egy elfeledett mítikus lény nyomába szegődik az elbeszélő; először az etimológus, majd végül a(z) biológus/erdész módszereivel.
Az a legnagyobb baj, hogy szinte mindegyik novellája úgy épül fel, hogy van egy szürreális, bizarr, vagy nyomasztó környezet. Ebben elhelyez valami gyanús és misztikus…akármit, de az, hogy ezt a két dolgot egy erős történet köré építse fel, az már sajnos elmarad, így a legtöbb novella vagy üressé válik, vagy csak simán gusztustalan.
Sajnáltam nagyon, hogy a végén csalódnom kellett, sokkal többet vártam tőle.
Külön idegesítő, hogy ez a nő alig írt mást ezen kívül, de íráskurzusokat bezzeg tart kezdő íróknak. Mondjuk amerikában kb. 5 csillió díjra jelölték a novelláit, szóval a kritikusok sajnos erősítik benne azt az érzést, hogy amit csinál, az jó. Pedig nem. Vagy legalábbis annyira nem. De lehet, hogy csak nekem kifacsart az ízlésem.

Összességében azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a nyomasztó hangulatú történeteket, de nem akarják, hogy ez az érzés megragadjon a lelkükben és napokig velük maradjon, mint mondjuk Lovecraft, Ambrose Bierce vagy akár Veres Attila novellái után.


Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.