kvzs P értékelése


kvzs P>!
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Kevesen tudják úgy bemutatni az embert, ahogy azt Robin Hobb teszi. Pőrén, kendőzetlenül, ítélkezés nélkül.
15 év telt el FitzLovag életéből, mióta elbúcsúztunk tőle. Meghozta a saját életét érintő legfontosabb döntéseket, és békében, elvonultan éldegéli látszólag idilli életét. Hobb viszont megint bebizonyítja, hogy számára nem létezik fekete és fehér, és finoman láttatja a látszat mögötti kétségeket és magányt is. Közben, mintha ott üldögélnénk Fitz mellett megismerjük az elmúlt 15 év legfontosabb eseményeit is. Több száz oldalon olvasgattam volna még Fitz, Éjszem és Sors lassacskán csordogáló napjairól…
Azonban Fitz nem tud megszabadulni a végzetétől, és megint a Hat Hercegség jövőjét befolyásoló történetek kellős közepén találja magát.
A történetből jobban megismerhetjük az Ösztön használók társadalmát és üldöztetésüket, és sajnos rá kell döbbennünk, hogy a kirekesztők és a kisebbség is ugyanúgy emberekből áll: mindenhol léteznek önfeláldozó hősök, csak a saját hasznukat leső cseltevők, és tudatlan megvezetettek.
Az könyv legszebb és legfájdalmasabb részei is az Ösztön társakhoz kötődnek, akik nagy számban képviseltetik magukat (Kömény, a macska jelenetei zseniálisak), és állandó ellenpontját képviselik az ember mindent túlgondoló természetének.
A történet látszólag FitzLovagé, de a sorok mögött sokakat érintő kérdések vannak a múltról, magányról, döntésekről, szeretetről… A varázslatos történet mellett ezek miatt is megéri Hobb-ot olvasni.


Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

„Fantasy a javából. Robin Hobb könyvei igazi gyémántok a tengernyi cirkon közt.”
– GEORGE R. R. MARTIN

Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.

Amikor aztán Kötelesség herceg nyomtalanul eltűnik az eljegyzése előtt, amely a Hat Hercegség békéjéről hivatott gondoskodni, Fitznek és társának, Éjszemnek nincs más választása: vissza kell térniük Kosvárba, hogy az ügy végére járjanak, és a Bolond, valamint az udvari vadászmester segítségével megtalálják és hazavigyék a trónörököst.

Azonban még Fitz sem számít arra, ami rájuk vár…