Noro  értékelése


Noro >!
Kameron Hurley: The Light Brigade

Létezik rengeteg katonai SF, amiből tizenkettő egy tucat. És van közöttük egy-kettő, ami a klasszikus háborús regényekhez mérhető. Hurley e könyve igazi társadalomkritika egy olyan világról, amelyben az emberek elvesztették az irányítást saját életük és a világ sorsa fölött egyaránt.

A kiberpunk hagyományokat követő történetben hat multinacionális cég irányítja a Földet, a Mars telepesei azonban kiszabadultak a részvényesek irányítása alól. Nem tudjuk, pontosan mi történt és hogy történt, de a jelek szerint megelőző csapást mértek a Földre, elpusztítva egy dél-amerikai nagyvárost. Válaszul a multik egy új, kísérleti technológiát vetnek be csapataik mozgatására: embereket teleportálnak a két bolygó között, hogy így közvetlenül támadhassák a marsbélieket. Ez a módszer azonban még számos hibát rejt magában – nem véletlen, hogy a teleportálást követő protokoll első lépése: számold meg az ujjaidat! Hősünk, a marsiak ellen bosszúra szomjazó Dietz közlegény azonban holmi végtagok elvesztésénél sokkal észveszejtőbb helyzetbe kerül már legelső bevetése során: nem oda érkezik, ahová küldték, nem azon csapattagokkal, akikkel elindult, és ami a legrosszabb: körülötte mintha senki nem venné észre a helyzet fonákságát!

Dietz az egymást követő bevetések során teljesen elveszíti az események fonalát. Nem tudja eldönteni, hogy megőrült, ellenséges agymosás alatt áll, vagy tényleg az történik vele, amire gyanakszik. spoiler Az sem könnyíti meg a dolgát, hogy a céges hadseregben a közkatonák még a legalapvetőbb információkat sem kapják meg a külvilágról, vagy ha mégis, akkor az színtiszta propaganda. Egy idő után már abban sem biztos, hogy az ellenség létezik-e egyáltalán. Az értelmetlen, összefüggéstelen csaták fokozatosan elidegenítik még társaitól is, akik másképp érzékelik az eseményeket. Nem is beszélve a tisztekről, akik vagy hülyék, vagy hazudnak, hiszen az nem létezik, hogy semmit sem tudnak arról, mi folyik körülöttük. Hősiesség, bajtársiasság? Felejtsd el! Haldeman Örök háborúja óta sci-fi még nem mutatta meg ilyen átéléssel, mekkora őrültség is ez az egész háborúsdi a felsőbb vezetés által kijelölt ellenséggel.

Apró szépséghiba, hogy a sztori eleje és vége nem lett hibátlan. Az egyik oldalon a kötelező kiképzéses rész szerintem nem ad hozzá túl sokat a könyvhöz, a másikon pedig a lezárás talán kitérhetett volna még egy-két elvarratlan kérdésre. spoiler A regény viszont még ennek ellenére is brutálisan erős, az a fajta, amit nem csak a katonai SF rajongóinak érdemes elolvasnia.

A szerző morbid humorérzékére jellemző, hogy míg a történet minden egyes sora véresen komoly, a regényben számtalan játékos utalás rejtőzik a sci-fi nagyjaira: például a Világok harca, az 1984, a Csillagközi invázió és a Dűne is felbukkan benne.

3 hozzászólás

Kameron Hurley: The Light Brigade

Kameron Hurley: The Light Brigade

They said the war would turn us into light…

The Light Brigade: it's what soldiers fighting the war against Mars call the ones who come back…different. Grunts in the corporate corps get busted down into light to travel to and from interplanetary battlefronts. Everyone is changed by what the corps must do in order to break them down into light. Those who survive learn to stick to the mission brief--no matter what actually happens during combat.

Dietz, a fresh recruit in the infantry, begins to experience combat drops that don't sync up with the platoon's. And Dietz's bad drops tell a story of the war that's not at all what the corporate brass want the soldiers to think it is.

Is Dietz really experiencing the war differently, or is it combat madness? Trying to untangle memory from mission brief and survive with sanity intact, Dietz is ready to become a hero--or maybe a villain; in war it's hard to tell the difference.