Shinzo P értékelése


Shinzo P>!
Andrzej Sapkowski: Tündevér

Na ez a kötet egész jó volt, bár már kicsit más, mint az eddigiek. Az író szakított ugyanis a sztorizgatással, és úgy döntött egybefüggő regényt ír. Jó lett, nekem így is tetszik a történetvezetés, mert még mindig megvan benne a tagoltság. És nálam külön plusz pont, a váltott szemszög, mert legalább másnak a véleményét és gondolatait is megismerhetjük. A másik, ami nálam még befutott, az a politika, senki se kérdezze, de én imádom az ilyet fantasyban. Majdnem olyan mintha újságot olvasna az ember, mindenkinek van véleménye, mindenki pletykálkodik, szerintem így lehet a legjobban és legüdítőbben megismerni egy világot :)) A szereplők is igencsak kitettek magukért, Ciri úgy tűnik most már végérvényesen főszereplővé vált. Nagyon vagány a kiscsaj, Geralt le sem tagadhatná, mert totálisan átvette minden szokását és szavajárását :D Ami még feldobta az olvasást, az Triss volt, teljesen odavagyok érte, márcsak azért is, mert ezidáig nagyon nem szimpatizáltam a varázslókkal/varázslónőkkel ebben a sorozatban. Mondjuk előnyére vált a saját szemszög, lehet ha másnál is alkalmazná az író, talán jobban meg tudnám érteni mit miért cselekszik. Amit viszont hiányolok, az motiváció, még mindig tudom és nem értem hová vezetnek a szálak. Ráadásul Geralt (már nem mint főhős) szinte semmit sem csinál, legalábbis azt nem, amit kéne, így úgy érzem a sorozat címe is kicsit félrevezető és értelmetlenné vált. Az író sokmindent bevetett, de alig ad magyarázatot, írhatott volna egy egész kötetet pl. a vajákokról, a régi dicsőséges időkről, kezdhette volna akár azzal is. Szóval tetszik is meg nem is igazán a sorozat, de mivel érdekel mivé fog ez az egész kibontakozni, mindenképp folytatni fogom.


Andrzej Sapkowski: Tündevér

Andrzej Sapkowski: Tündevér

Az emberek, törpök, manók és tündék több mint száz esztendőn keresztül éltek békében egymás mellett. De ennek a békének vége, és a fajok ismét egymás ellen – és maguk ellen – harcolnak.

Ebben a viharos időben születik egy gyermek, akire a világ összes vajákja várt. Ciri a Cintrai Nőstényoroszlán, Calanthe királyné unokája. Különös hatalmakkal és még különösebb sorssal van megáldva, mert egy jövendölés Lángnak hívja őt: lángnak, amely örökre megváltoztatja a világot – jó vagy rossz irányba…

Ríviai Geralt, a vaják magával viszi Cirit a vajákok központjába, de Ciri egyáltalán nem hasonlít a többi tanítványhoz. Nem kell keresztülmenjen az átlagos vajákok számára a természetfeletti képességek eléréséhez szükséges mutációkon, amelyek gyakran kiirtják az érzelmeket és az emberi érzékenységet. Ciri valami egészen egyedülálló.

Ahogy a politikai helyzet egyre baljóslatúbbá válik, és a háború fenyegetése szinte már kézzel fogható a vidéken, Ciri megtanulja a hatalmát azok támogatására használni, akik szembeszállnak a gonosszal. De több segítségre van szüksége, mint amennyit a vajákok adhatnak neki: amint Geralt és ő elhagyják a vajákok központját, olyasvalaki veszi üldözőbe őket, aki pontosan érti a prófécia tartalmát – és pontosan tudja, mire képes Ciri.

Lehet, hogy Geralt ezúttal ellenfelére akad?