rheinfuss értékelése


rheinfuss>!
Joe Abercrombie: A penge maga

Hosszú ideje várakozik a polcomon a kötet (sőt, a teljes trilógia), de csak most került rá sor, és egyáltalán nem bántam meg, hogy lényegében felfaltam a kötetet. A penge maga bizonyítja, hogy nem feltétlenül kell hatalmas, epikus léptékű történet ahhoz,hogy egy kiváló regény szülessen, viszont elengedhetetlenek egy jó történethez a precízen kimunkált karakterek, logikus és hihető motivációval, árnyalt jellemrajzzal, akikkel ha nem is lehet teljes mértékben együttérezni, azonosulni meg pláne nem, de meg lehet érteni azt, mi motiválja a tetteiket. Másrészt fontos a részletesen és alaposan bemutatott, izgalmas múlttal ábrázolt világ, és az, hogy miképp viszonyulnak a fenti karakterek az őket körülvevő a környezethez. És kell egy kiváló író, aki mindezt hitelesen tálalja, sötét és lehangoló színekkel festi meg mindezt, mégis szórakoztató stílusban képes írni, és bár szinte semmilyen konkrét cselekmény nem történik a trilógia első kötetében, de a fent felsorolt elemeket Abercrombie olyan szépen és élvezetesen fűzi egybe, hogy nem lehet nem sodródni a karakterekkel. Abszolút elismerésre méltó, a grimdark tematikában sokszor példaként állított kötet, mely szépen felvázolja az alaphelyzetet és -konfliktusokat, hogy azokat majd feltételezhetően a következő két kötetben részletesen kibonthassa.


Joe Abercrombie: A penge maga

Joe Abercrombie: A penge maga

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kilencujjú Logennek, a hírhedt barbárnak végül elfogyott a szerencséje. A kelleténél eggyel több viszályba keveredett bele, és hamarosan halott barbár válik belőle. Nem marad utána semmi, csak vacak dalok és halott barátok.

Jezal dan Luthar, az önzőség szobra nem vágyik veszélyes kalandokra, legföljebb a vívópáston szeretne dicsőséget kivívni magának. Csakhogy kitörni készül a háború, és a fagyos észak csatamezőin sokkal véresebb szabályok szerint küzdenek.

Glokta inkvizítor, a nyomorékból lett kínvallató semmit sem szeretne jobban, mint hogy koporsóban lássa hazatérni Jezalt. Persze ő mindenkit gyűlöl. Aki az árulást próbálván száműzni az Unióból, egymás után hallgatja a vallomásokat, annak aligha marad ideje barátságokat kötni – ráadásul a holttestek mutatta legfrissebb nyom talán egyenesen az állam rothadó szívébe vezet… Már ha elég ideig életben marad, hogy követhesse…

A PENGE MAGA DICSÉRETE:

„Csodálatra méltóan kemény, gyors és minden körülményeskedéstől mentes olvasmány.” – SFX

„Hihetetlenül jól megírt első regény.” – Emerald City

„Nagyszerű szereplők, sziporkázó párbeszédek, fordulatoktól hemzsegő történet. Az olvasó a nyitójelenettől fogva tisztában van vele, hogy pimasz, színes és tüzes kalandok várnak rá.” – Starburst