Nevox értékelése


Nevox>!
M. R. James: Sötét örökség

Lassan nem marad több a Mesterművek sorozatból, szóval remélem a Delta belehúz és kiad idén is párat. :D
James második válogatáskötete ismét hamisítatlan angol rémhistóriás, vagy inkább régiségbuváros gyűjtemény. Talán ez alkalommal nincsenek benne akkora remekművek, mint az elsőben, de a szerző tudása, az gondosan átültetett klasszikus műveltsége ötvözve a kor jellegzetes hangulatával továbbra is kiváló olvasmányélményt jelent. Az első két novella magasan a legjobb a kötetben, de a többi sem rossz, csak egy árnyalattal halványabbak. Némelyiknél ugyan a lábjegyzetek nélkül nem feltétlen lehet egy mai olvasó számára azonnal befogadni a történetet, ez a majd száz évnek tudható be, és annak, hogy gyökeresen más műveltségű, hátterű olvasókhoz íródott. Ugyanakkor a plasztikussága, és a nagyon jól eltalált leírásai, hangulatábrázolásai ma is kiválóan működnek, ráadásul egyedi ötletei kiemelik az átlag közül Jamest.


M. R. James: Sötét örökség

M. R. James: Sötét örökség

A borzongatás irodalma tiszteletre méltó múltra tekinthet vissza, egészen a szájról szájra szálló rémmesékig, és csupán a legutóbbi időkben vált rokon értelművé a hatásvadász rémisztgetéssel. A régi mesterek tisztában voltak vele, hogy a baljós sejtetés többet ér a leplezetlen mutogatásnál, s az alapok lefektetése után hagyták, hogy az olvasó fantáziája végezze el helyettük a munka dandárját. Kevesen művelték ezt avatottabb tollal, mint Montague Rhodes James, a tudós filológus és művészettörténész, aki barátai karácsony esti szórakoztatására írta a művelt viktoriánus úriemberek világába ágyazott elbeszéléseit, derűs iróniával és gazdag kulturális áthallásokkal fűszerezve. Iskolateremtő munkásságát először gyűjtjük össze magyar nyelven, régiségbúvár elbeszéléseinek második kötetét nyújtva át az olvasónak.

„James éjlakói és fantomjai gyakran oly élénken, életszerűen vannak megjelenítve, hogy szinte valós fizikai sokkhatással jár a színre lépésük. Az író már-már orvosi precizitással játszik minden érzékszerven, hogy a lehető leghatásosabban rátapintson a rémületet keltő magra.”
Clark Ashton Smith