BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Régimódi kalandregény, jó sok háborúval.
A regény első felében megismerünk egy jó családból származó, de szegény fiatalembert, akinek fel kell emelkednie. Otthon gondban van az egyházzal, mert azok a földjeire vetettek szemet. A kiszemelt lány elnyeréséhez is nevet kell szereznie. Mikor lehetősége nyílik, az apja nevének hála, sikerül csatlakoznia a király seregéhez, és Franciaországba mehet háborúzni, hogy lovagi címet és vagyont szerezzen.
A regény alapvetően erre a két részre oszlik: amíg otthon pórbál boldogulni. A kis harcok az egyházzal, ahogy rádöbben, hogy spoiler Ahogy pénzt szerez páncélra, betör egy lovat. Kicsit olyan is, mint egy videójáték, ahogy megszerez mindent, amivel indulhat a háborúba. Ez a regény nekem jobban tetsző fele. Kényelmesen, de zajlanak az események és portrét kapunk a kor jellegzetes embereiről. Nigel szerethető figura, ahogy a nővérek is, akik közül az egyik majd a szíve hölgye lesz.
Majd jön a háború, és minden a csatákról szól. Doyle itt el is vesztett, mert nem tudott lekötni, hogy melyik sereggel hogyan és hol csatáznak. Tele van nevekkel, címekkel, és összemosódott számomra az egész.
Kicsit a lovagi becsület témaköre is idegesített. Van egy jelenet, amikor Nigel azt bizonyítja, hogy neki spoiler De lehet, hogy csak én vagyok ilyen anyagias. Itt többet számítanak az eszmények.
Összességeben egy hangulatos regény, amiben meglepően bő leírások vannak. Érezni Scott és az angol romantikus, történelmi regények ihlető erejét benne – mondjuk, Scott jobb szerelmi szálakat írt, ebben az sem lényeg. Kell egy nő, aki várja haza – még egy tétel, amit ki kell pipálni, hogy hősünk háborúba lovagolhasson. Amióta eszembe jutott a videójátékos hasonlat, ezen pörög az agyam, sorry. Teljesen el tudom képzelni x-boxon, ott még csatákkal együtt is, amit olvasva annyira nem élveztem.


Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Arthur Conan Doyle: Sir Nigel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Fehér Sereg krónikájából már kiderült, milyen ember volt Sir Nigel Loring. Ez a regény azokat az eseményeket meséli el, amelyeknek köszönhetően lovaggá vált.

Nehéz idők járnak a Loring-házra 1349-ben. A pestisnek és a waverley-i apátság kapzsi szerzeteseinek köszönhetően szépen lassan elapadt a család vagyona, s az adósságaik miatt most ősi, tilfordi udvarházuk is veszélybe került.

Egy nap azonban látogatóba érkezik John Chandos és az angol király, s a Loringok utolsósarja, az ifjú Nigel előtt felsejlik a lehetőség, hogy szerencsét próbáljon a franciákkal vívott szüntelen küzdelemben. Sőt, ha sikerül három „apró hőstettet” véghez vinnie és lovaggá válnia, akkor nemcsak az otthonát mentheti meg, hanem hőn szeretett hölgyével, Lady Maryvel is egybekelhetnek.

A lovagias erényekkel, humorral és románccal teli Sir Nigel Arthur Conan Doyle legremekebb és legkevésbé ismert történelmi kalandregényeinek egyike, A Fehér Sereg előzménykötete és méltó párja.