gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

Ketrec nővér (alias Nona Grey) megtette kötelességét, most már mehet. De hová is menjen egy szent nővér, akinek lételeme a küzdelem, aki hosszú részeken keresztül maga sem találta az identitását, s lelke mélyén nemigen tudott eldőlni, hogy az ő szerepe a Kiválasztotté, vagy a Pajzsé-e.
Lawrence talán megválaszolja majd ezt a kérdést is (esetleg a következő, Abethen játszódó trilógiájában). Mert az csak nem lehet, hogy egy ilyen nyughatatlan karakter végül csak megtalálja békés helyét a (többek között általa megmentett) világban. Ez valahogy olyan szerepidegen lenne, de hát…
Maga a trilógiát záró kötet sem többet, sem kevesebbet nem nyújtott számomra, mint az építkező részek. Újra eltelik néhány év, s a köztes történéseket váltott idősíkkal követhetjük nyomon és zárkózhatunk fel a jelenben zajló, (talán) végső nagy összecsapáshoz.
Ami mégis minőségi többlet lehet az előző kötetekhez, hogy a Szent Nővérben egyre több utalást kapunk az Eltűntekre, egyre többet tudunk meg a hátrahagyott űrjáró Bárkákról és a (valószínűleg nukleárisan) sugárzó hajószíveikről, a (mágikusan) tomboló energia elemi forrásairól. Nagyobb és közvetlen szerepet kap a jég népe, miközben egyre inkább fókuszba kerül a Folyosó folyamatos szűkülésének problematikája és egyre nyíltabb utalásokat, lehetséges magyarázatokat kapunk annak valószínű hátterére.
Összességében úgy vélem, hogy karakter- és világépítésben is folyamatosan tökéletesedik az a munka, amit Mark Lawrence végez, valamiért mégsem éreztem azt az átütő erőt a sorozat egészében, mint ami oly régen lenyűgözött, a Széthullott Birodalommal való első találkozásomkor. Olybá tűnik, mintha a fegyelmezett, precíziós mérnöki munka nem hagyná többé érvényesülni az ezermestert, az ösztönös zsenit.

Természetesen ajánlom a regényt, hiszen kiváló írás, igazán minőségi szórakozást nyújt.


Mark Lawrence: Szent Nővér

Mark Lawrence: Szent Nővér

GYEREKKÉNT VADÁSZTAK RÁM… MOST FORDULT A KOCKA.

A világot felfalja a jég, a Folyosó egyre csak szűkül, a birodalmat pedig keletről a scithrowliak, nyugatról az ádáz durnok ostromolják. A császár seregei mindenütt kénytelenek meghátrálni.

A szent osztályban Nona a végső próbákra készül, hogy az általa választott rend teljes jogú nővére lehessen. Az idő azonban fogy, és egyre valószínűbb, hogy Nona és társai nem lesznek méltók az apácák habitusára, mielőtt eléri őket a háború.

Még a hajószívekből merített erő sem elég ahhoz, hogy Nona megnyerje Üveg apátnő évtizedek alatt előkészített játszmáját, és megvédelmezze szeretteit. Közeleg a végső, nagy összecsapás a holdért és az emberiség sorsáért, amikor a lánynak nem csak régi, bosszúszomjas ellenségeivel kell szembeszállnia, hanem a hatalom romlottságával és önnön démonaival is.

A végső csatában ugyanis barátok esnek egymásnak, szívek törnek össze és birodalmak égnek porig.

Az Ős könyve-trilógia befejező kötetében az újhullámos fantasy nagymestere, Mark Lawrence torokszorító izgalommal és elképesztő fordulatokkal zárja le Nona Grey történetét.