BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

A sorozat zárlatában Collins el kellett, hogy térjen a korábban bevált cselekmény sémától, és nem is lett olyan ez a regény, mint az elődjei.
Katniss a forradalom arcaként találja magát, aki gyötrődik amiatt, hogy Peeta a Kapitólium fogságába került. Idővel tudatosul a lányban, hogy a fiú fizet mindazért, amit ő Snow elnök ellen tesz. Katniss a kispadon kellene, hogy maradjon, csak propaganda feladatokat láthatna el, de miután a megtört Peeta visszakerül hozzájuk, miközben látja a háború véres oldalát, elszánja magát egy merényletre.
A regény teljes első fele azon a vonalon halad, hogy mennyire fontos a média és a reklám ebben a disztópikus világban. Miközben az emberek frontokon ölik egymást, a tévében megy a PR háború. Snow Peetát használja, Alma Coin a Fecsegőposzátát Katniss karakterén keresztül. Tulajdonképpen arról mesél Collins, hogyan vágnak propaganda filmeket, és Katniss mennyire alkalmatlan erre a szerepre. Amivé vált, mindig is mások miatt történt: Peeta húzásai, Cinna tervei – aki még halálon túl is repteti a poszátát.
Katniss messze nem forradalmár, mint Gale. Ő egy 17 éves kamasz, aki szokásához híven a szeretteiért küzd. Poszátává azért válik, mert cserébe ígéretet kap, hogy Coin amnesztiát ad a Snow fogságában levő viadal bajnokoknak. Amikor saját döntést hoz, amikor a merényletre indul a csapattal, akkor is a személyes bosszú hajtja, bár talán kicsit az is benne van, hogy túl naggyá vált a mészárlás a körzetekben.
Collins története pedig ezzel siklott ki. Mert, Katniss ez a tette teljesen értelmetlen. Naiv, gyerekes ötlet, hogy bevonulnak és lelövi Snow elnököt. Az előző részben Haymitch meg is mondta, hogy Katniss saját ötletei mindig katasztrófához vezetnek – ez is ilyen.
Mert ha nem is volt élvezetes a PR háború a regény első felében, abban ott a tartalom is. Nem csak a tettek számítanak, az is, ahogy el tudják adni őket. A regény egyik legmegrázóbb része, amikor Finnick elmeséli és megtudjuk, Snow hogyan prostituálta a bajnokokat. Mert a körzetek nyújtották a cirkuszt és kenyeret, amivel a Kapitólium boldog volt és Snow megszilárdította a hatalmát. Nem ezt látjuk mi is, ma? Az formálja a világról alkotott képünk, amit a médiában eladnak nekünk.
A második rész azonban nem vezet sehova. Katniss küldetése kudarcba is fullad, értelmetlen is, nagyon gyerekes is. Collins így átterelte a szereplőit egy újabb arénán, de ez értelmetlen karakteráldozatokhoz volt csak elég. spoiler Maga az akció sem lett izgalmas. A viadaloknak volt egy kegyetlen, játékos színezete is. Szórakoztató volt, hiszen az is volt a cél, hogy a Kapitólium lakói szórakozzanak. Show volt. Ez meg csak mészárlás, sokkal kevesebb ötlettel – és eredményét tekintve céltalan.
Vannak ugyan gondoltok a történet végében is, de ezek már komorabbak. Katniss végső tette a kivégzésen. Nekem ellentmondásban van azzal, ahogy az utolsó viadalról szavaz korábban. Azt lehetne különben politikai tettként is értékelni – ne legyen még egy diktátor! De attól tartok, Katniss itt is inkább önmaga marad, és a húgát bosszulja meg, nem a jövőjük miatt hoz döntést. Peeta és Annie, akik az emberi hangot hozzák, akik egy békésebb és jobb jövőt vizionálnak. Jellemző azonban, hogy leszavazzák őket. Nem emberi jó szándékkal, egy gyilkos lövéssel ér véget a háború. Aláhúzandó, amit meg is fogalmaznak: az ember erőszakos és ostoba lény, aki összehozza magának a kihalását.
Hiába írt a történetnek és Katniss – Peeta számára egy keserédes happy endet a szerző, rossz szájízzel tettem le a könyvet. A társadalmi üzenet, a PR háború a maga módján rendben van, de az volt a végső érzésem, hogy nem tudott mit kezdeni Katniss karakterével és a cselekménnyel Collins. Az utolsó aréna és az értelmetlen küldetés lehúzta nekem a sztorit.

1 hozzászólás

Suzanne Collins: A kiválasztott

Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss Everdeen kétszer is túlélte Az éhezők viadalát. De még nincs biztonságban.

Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz.

Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte.