Shinzo P értékelése


Shinzo P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

És akkor szószátyár főhősünk kalandjai és megpróbáltatásai folytatódnak. Meg az enyémek is… Kezdjük mindjárt az első novellával, sárkányvadászat, de olyan végtelenül unalmas volt, a szüntelen acsarkodás és menetelés közepén, bevallom én bealudtam rendesen. Itt megjegyzem, a legvége azért megnyerő volt. Aztán jött mindjárt egy színtiszta agónia, némi pikantériával fűszerezve, de könyörgöm, hogy mikor hol és hogyan, ráadásul kivel, na erre végképp nem voltam kíváncsi… emiatt egyre inkább úgy érzem, hogy ennek a sorozatnak nem igazán én vagyok a célközönsége. A harmadik viszont kész felüdülés volt, reméltem hogy egyszer belefutok majd egy ilyenbe is. Alakváltók meg tőzsdézés középkori módra, zseniális. A negyedik, és ez volt a kedvencem, ismét egy édesbús ballada… Essi karaktere és interakciója a többiekkel rendkívül tetszett, jó volna még pár hozzá hasonló ha felbukkanna a sorozatban, mert kellenek az ilyenek. Végül az ötödik és az utolsó sztori visszakanyarodott a szokásos komor hangvételbe. Az előbbi a driádok elkeseredett harca a túlélésért, és ebben végre megismerhettük főhősünk „meglepetését” az első kötetből, mint kiderült egy kislányt, aki a korához képest igen talpraesett. Az utolsó pedig egy csúfos háború utóhangjáról és minő meglepetésként, a végzetről szólt. És még mindig úgy gondolom, hogy Geralt pocsék döntéseket hoz. Mindent összevetve, változatlanul tetszik a novellákra tagozódás, a karakterek is egészen érdekesek, és Kökörcsin nagyot nőtt a szememben.


Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Az utolsó kívánság nagy sikerű folytatásában Geralt további novellákban küzd szörnyekkel, démonokkal és emberi gonoszsággal…

Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.