Lisie87 P értékelése


Lisie87 P>!
Madeline Miller: Kirké

Először is, nagyon szép kiadás, viszont apró szívatás, hogy a védőborító alatt a könyv fekete, és a fedőlapon nincs semmi jelzés, így amikor olvastam volna, és felvettem a könyvet, sokszor forgatnom kellett, hogy most melyik is az eleje!? :D No de ez legyen a legnagyobb bajom.
Jobban tetszett, mint az Akhilleusz dala, bár mindkét kötet olvastatta magát, valahogy Kirké jobban megfogott, mint Patroklosz. Hányattatott sorsú nimfa, aki szürke kisegér még a társai ( titánok) között is. Vagy inkább másabb? Irodalmi emlékeimhez visszatérve, az olümposzi istenek mellett a titánok szinte csak említés szintjén vannak, itt viszont inkább övék a főszerep. Bár, ahogy bemutatja az írónő ők sem sokkal jobbak az említett isteneknél. Innen száműzik Kirkét a szigetére, ami valljuk be nem is olyan rossz dolog. A történet is innen kezd beindulni, bár én élveztem az elejét is, amikor a titánokról mesél Kirké, illetve a velük töltött idejéről. A kalandok még a száműzetése során is megtalálják az akkor már varázslónővé avanzsálódott szereplőnket.
Érdekes volt olvasni a már ismert mitológiai alakokról, árnyaltabbak, sokszínűbbek lettek, jobban megfoghatóak. Pl tetszett, hogy Odüsszeusz is kapott pár negatív tulajdonságot.
Nekem tetszik, hogy a régebbi történeteket feldolgozva, fogyasztó barátabb köpenybe bújtatnak történeteket az írók. Főleg az olyanoknak, mint én, akik nem igazán kedvelik az eposzokat, elbeszélő költeményeket, verseket.


Madeline Miller: Kirké

Madeline Miller: Kirké

Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.

A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.