BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Greg Keyes: Született Királynő

Mivel a két kötet közösen van számolva, így megosztottam a csillagokat. Az első kötet csak 3, hiszen újfent azt éreztem, hogy húzzuk az időt. Még mindig csak előkészítve vannak a nagy események – Aspar újabb küldetésre kell, hogy induljon. Anne már királynő, nekimegy az egyháznak, a látomásait használva igyekszik életben tartani a szeretteit. Így pl. Cazio vidéki várat kellene, hogy megvédjen; Muriele diplomáciai küldetésre indul Neil kíséretében.
Vannak akciók is, de furcsán. Komolyan fájlalom, hogy Neil párbaja pl. nincs is benne. Hosszas előkészítés előzi meg, aztán elintézi a szerző azzal, hogy utólag megbeszélik. Ok, eddig sem a harci jelenetek voltak Keyes erősségei, de ezt azért zokon vettem.
Ki kell emelnem azt is, hogy Anne nagyon kezdett ellenszenves lenni. Az emberség, ahogy fejlődött az előző részben, most mintha kiveszne belőle. Ahogy a férfiakkal cicázik a környezetében, kifejezetten az agyamra ment. Könyörgöm, a világ sorsa múlik rajta, és az a legnagyobb problémája, hogy még szűz?
Pedig Keyes jó mesélő, egy-egy jelenettel leköt és tetszett, de összességében nem éreztem, hogy haladnának az események.

A 2. rész viszont kapna 4,5-5 csillagot simán. Végre megértettem, hogy itt nem egy nagy főellenséget kell várnom, hanem mágikus jellegű a kérdés, ami a világ további sorsát eldönti. Minden szereplő izgalmas helyzetekbe keveredik. Van halál, vannak nagy viszontlátások, van mágia és hagyományos csata is. Izgalmasabb, pörgő, miközben Keyes továbbra is jó mesélő.
A zenés részek megint nagyon tetszettek, imádom, ahogy ebben a sorozatban a zene több művészetnél, maga is mágia. Leoff az egyik kedvenc szereplőm lett, és nagyon örvendtem, hogy azt a véget írta a szerző a történetének, amit.
De összességében igaz, hogy szerettem, ahogy a szereplők sorsa zárul. spoiler

Az utolsó kötet sok mindent jóvá tett, amit korábban hiányoltam. Végig az események pörgetését vártam, végre megkaptam. Még akkor is, ha nem olyan nagy csata döntött a királyságok jövőjéről, mint amit a LotR után fejben elképzeltem.


Greg Keyes: Született Királynő

Greg Keyes: Született Királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Hangakirály halott, a világ pedig követi a pusztulásba vezető úton. Fehér Aspar, bár kimerült és sebek borítják, elindul egy utolsó küldetésre, hogy megmenthesse népét és szeretett erdejét, de maga sem lát rá sok reményt, hogy sikerrel jár.

Anne Dare végre Crotheny trónján ül, de vajon meddig? Az egyház szent háborút hirdetett ellene, ezzel megadva a megfelelő ürügyet Hansa királyának, hogy teljes hatalmát az ifjú királynő és felkészületlen hadserege ellen fordíthassa.

De a háború csak egy, és nem is a legnagyobb Anne gondjai közül. A helrún, Hanza látnoka már nem csupán álmaiban, hanem a jövendöléseken keresztül is támadja őt. A Fogoly, az utolsó a szkaszloszok nagyurai között, saját sötét terveit szövögeti. Anne tanára és legfőbb szövetségese a látomások világában egyben a leg­elkeseredettebb ellensége is lehet, míg önnön erői lassan az őrület felé hajszolják.

Az pedig, hogy túléli-e mindezt, még csupán a végjáték nyitánya: túl sokan vannak, akiknek a hatalma felér az övéhez, vagy éppen túlszárnyalja azt. És bárki üljön fel végül a szédosz trónra, annak áll majd módjában, hogy elhozza a világ számára a megváltást – vagy a teljes megsemmisülést.