Shinzo P értékelése


>!
Shinzo P
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Mivel a fantasyhez mostanában nagyobb kedvem van, mint bármelyik másik műfajhoz, és mert ezt olyan sokan dicsérték, hát gondoltam legyen, de előbb a könyvek aztán a sorozatok.
Így az első kötet után azt kell mondjam, tetszett. Remekül szórakoztam, a főhős lehengerlő szarkazmusát és őszinteségi rohamait meg egyenesen imádtam. Nem tudom honnét az ötlet, hogy mennyire szűkszavú, szerintem pont fordítva, többet beszél (még a lovához is), mint amennyit egy ilyen hőstől elvárna az ember :) Valószínű ezért az első, ami beugrott a Manótorony volt, ahhoz tudnám leginkább hasonlítani stílusban, főleg ami a cifra beszédet illeti. Nekem a történetekre tagolás is nagyon tetszett, kicsit memoár jelleget adott az egésznek, könnyebb volt abbahagyni :) Érdekesség volt még, mesefigurákat is beleszőni a történetekbe, remekül kifigurázva őket. Összességében viszont nem mondanám egy kimagasló darabnak, néha túl kiszámítható néha meg zavaros a végkimenetel, mintha az író nem tudta volna eldönteni, mihez is kezdjen a cselekménnyel vagy a szereplőkkel. De annyira azért érdekes, hogy belevágjak a folytatásba :)


Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság

Sapkowski magával ragadja a képzeleted!

Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajút a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet.

Hirdetés