Dominik_Blasir értékelése


>!
Dominik_Blasir
Geoff Ryman: Levegő

Nemcsak azért szeretem A képzelet mesterei sorozatot, mert (eddig legalábbis) minden kötete brutálisan erős, hanem mert egészen különleges, szokatlan és furcsa könyvek. Ilyen szempontból a Levegő is tökéletesen passzol a sorba – nem is tudom, olvastam-e már olyan sci-fit, ami ennyire izgalmasan különös lenne.
Talán abban volt rám a legnagyobb hatással, hogy regényként mennyire egyben van. És itt nem is feltétlen a klasszikus jellemzőkre gondolok, hanem hogy bármilyen részét kihúzom, önmagában nem lenne működőképes, viszont ehhez az egyveleghez briliánsan illeszkedik.
A szórakoztatóan abszurd transzhumán jövő alapötlet bárhol máshol hülyeség lenne (jó, itt is, de máshogy!). A kitalált török-kínai-orosz-nemistudommilyenisztán falu minden más regényben megbukna helyszínként (imádtam ezt a kulturális olvasztótégelyt, főleg, amilyen természetességgel és hagyományépítéssel ezt Ryman kezelte). A falu divatszakértője és a paraszti, szigorúan romantikától mentes nyomorban élő lakosok gyakorlatilag egy sci-fiben sem képzelhetőek el főszereplőként (oldalanként ugráltak a botrányosan ellenszenves és megindítóan szeretnivaló kategóriák között, a végére nagyon bevonódtam ebbe a közösségbe, örültem, hogy szépen-lassan többen is kaptak valódi személyiséget). A Mae-vel testileg és szellemileg történtek viszont… nos, itt is szemkápráztató marhaságnak tűnnek (az éppen csak elfogadható tengelyen), és sajnos ezzel a pontjával nem annyira tudtam megbékélni (ha ezt levesszük, simán 4,5-5*).
Tényleg hihetetlen ez a könyv, amit a Levegő, mint találmány kapcsán összehoz (a kutya! meg az idő! meg a gravitáció!). És ehhez jönnek Mae magánéleti eseményei, meg a vállalkozásában összehozott vicceskedések, meg az egész fejlődés-hagyomány mondanivaló (ez egyébként külön gyönyörű, ahogy több rétegben megjelenik – már az eloi elnevezés is szép metafora), hogy a végére tényleg csak döbbenten tudjuk szemlélni ezt a könyvet.
(Nem annyira) meglepő módon pont a sci-fi része érdekelt legkevésbé a regénynek, viszont a képzeletbeli falu életét és küzdelmét simán olvastam volna még egyszer ötszáz oldalon.


Geoff Ryman: Levegő

Geoff Ryman: Levegő

Kizuldah faluban Csung Mae az egyetlen kapcsolat a nagyvilág kultúrája meg a rizsföldek és egyszerű otthonok világa között. Azonban új kommunikációs technológia söpör végig a Földön, mely azzal kecsegtet, hogy mindenkit mindennel összeköt – kábelek, komputerek és gépek nélkül. A technológia neve Levegő. A kezdeti teszt azonban balul sikerül, és emberek halnak bele a sokkba. A Levegő mégis feltartóztathatatlanul közeleg a falu felé. Mae az egyetlen, aki használni tudja és felkészítheti népét az eljövetelére, de vajon meghallgatják, mielőtt túl késő lenne?

Hirdetés