Nevox értékelése


>!
Nevox
Django Wexler: Az Árnyéktrón

Kissé félve vettem kézbe a második kötetet, a sok negatív kritika hatására, és értem mi az ami nem tetszett sokaknak, de alapvetően nem egy rossz könyv. Persze lehet, hogy a szándékosan visszavett elvárások mondatják velem, de korrekt második rész lett. Az első rész teljesen hadjáratokra koncentrált itt inkább a főváros politikai harcaiba és átalakulásába nyerünk betekintést. Kapunk új főszereplőt Raesinia hercegnő személyében, aki meglepően talparesett és szimpatikus, szerethető karakter, nagyon érdekes intrikákkal teli harcot vív az Utolsó Herceggel. Marcus ellenben szinte csak sordódik az eseményekkel, valódi ráhatása nem igazán van bármire is, amit sajnálok, bár a múltja felfedése fontos szál. Winter története érdekes és mindig ott van ahol sorsdöntő dolgok formálódnak. Janus továbbra is titokzatos, ő amolyan rejtélyes"varászló" figura a történetben egyelőre, legalábbis a szerepét tekintve.
Kissé jobban bepilantást nyerünk a világba, a mágiába és az egyház működésébe, de sajnos nagyon keveset megyünk előre abban, amit az Ezer szó végén kibontott. A könyv kétségkívül túlírt és terjedelmes, de sajna Wexler nem tud úgy írni a hétköznapokról, mint mondjuk Hobb. Ettől függetlenül nagyon érdekes a világ és a háttér, nagyon várom a folytatást.
Nem lehet ugyanakkor elmenni amellett, hogy az egész történet finoman szólva is utal a francia forradalomra, a lezárása is teljes mértékben a történelmi eseményeket idézi. Ez tudatos, lásd névhasználat, de egyúttal elvész a világ egyediségéből, mivel a könyv közepén olyan érzésem volt, mintha történelmi regényt olvasnék, ahol a francia nép megrohamozza a Bastille-t. Ügyes és okos a történelmi események beágyazása, csak van olyan történelmi regény, ami ezt jobban csinálja.


Django Wexler: Az Árnyéktrón

Django Wexler: Az Árnyéktrón

Bárki szervezhet puccsot, vagy útjára küldhet egy gyilkos golyót. A muskéták és a mágia világában azonban ennél több kell ahhoz, hogy valaki megszerezze a trónt.
Vordan királya halálos ágyán fekszik. Mikor meghal, a lánya, Raesinia Orboan lesz századok óta az első királynő – és becsvágyó férfiak célpontja, akik irányítani akarják őt. A legveszedelmesebb közülük Orlanko herceg, a tájékoztatási miniszter, egyben a titkosrendőrség feje. Miután megfélemlítés, bebörtönzés és kivégzés révén módszeresen elhallgattatta ellenfeleit, Orlanko a legrettegettebb ember az egész királyságban.
Ráadásul ismer egy sötét titkot, ami végképp az ő kegyeire utalja Raesiniát.
A lelepleződés tönkretenné a hercegnőt, ő azonban eltökélten keresi a módját, hogy kiszabaduljon – és országát is kiszabadítsa – Orlanko vasmarkából. Valószínűtlen szövetségesekre talál ebben a fényes sikerű khandari hadjárat után hazatért Janus bet Vhalnich ezredes, valamint hűséges tisztjei, Marcus d’Ivoire főkapitány és Winter Ihernglass hadnagy személyében.
Miközben Marcus és Winter a helyüket keresik hazájukban, amelyről azt hitték, sosem látják többé, Janusnak és Raesiniának is segítenek mozgásba lendíteni azokat az eseményeket, amelyek felszabadíthatják Vordant Orlanko befolyása alól – csakhogy azon az áron, hogy káoszba taszítják az országot. Mivel azonban a nép szenved a herceg zsarnoksága alatt, ők készek a királyságot minden erővel megvédeni, származzon az erről a világról, vagy egy másikról.

Hirdetés