BBetti86 értékelése


>!
BBetti86
Suzanne Collins: Futótűz

Az Éhezők viadala folytatódik.
A kezdés kicsit lassú, de korrekten feleleveníti, mi történt korábban és elhelyezi a szereplők jelenlegi helyzetét és konfliktusait. Collins a szerelmi háromszöget is alakítgatja: itt már nyilvánvaló, hogy Peeta és Gale is Katniss szívét szeretné, de a lánynak kellene választani. A szerelmi gondok helyett azonban hamar jönnek a nagyobb kihívások: a Győzelmi Körút, és Katniss szembesülése azzal, hogyan vált jelképpé a személye. Majd a Nagy Mészárlás, ahol a győzteseket küldik újra viadalra…
Itt talán hosszabb a felvezetés, mint korábban, de nem véletlenül. Ha nem engedjük, hogy elragadjanak az ifjúsági regény elemek, mint Katniss tisztázatlan érzelmei a fiúk felé, a szerző a háttérben okosan felépíti a lázadás témáját a Kapitólium ellen. Ott van minden a sorokban: a körzetek hozzáállása, a kezdeményezések, de még a győztesek, a szervező hozzáállása is, röviden minden, amit Katniss csak a végén ért meg, amikor elmagyarázzák neki. Ezek a regény disztópiaként értékes részei.
Ahogy az is, hogy mennyire a médiában dől el ez a forradalom. Már itt azt látjuk, hogy Katniss a jelkép. Nem az igazi személye számít. Igazából ő csak egy kamaszlány, akinek vannak jó tulajdonságai, de nem egy világmegváltó. Életben akarja tartani a szeretteit. Igen, itt fejlődik a jelleme és egy ponton ő is kész lenne nagyobb célért dolgozni, de nem úgy motiválja ez őt, mint a szervezőket, akiket nem nevezek meg spoiler veszély miatt. A lány azért fontos, amit egy egész nemzetnek jelképez.
A regényben különben a kedvenc részeim között vannak a csendes lázadás megnyilvánulásai: a menyasszonyi ruha átalakítása, a győztesek kézfogása az interjúk végén, a Tizenegyedik körzetben Ruta dala.
Itt soha nem Katniss volt az ész, és becsülöm érte, hogy ezt ő maga is könnyeden belátja. Egy ponton ki is mondja magában, hogy ő mennyit köszönhet Cinnának és Peetának. Vagy Haymitchnek. Bennük van meg az a plusz, ami a lányt jelképpé tette.
De mindezen túl ez egy kalandos és izgalmas regény is, amiben itt egy újabb halálos viadal, amit túl kell élni. Már a felkészülés a pontozó vizsgával izgalmas, és sok emlékezetes karakter van a korábbi győztesek között. Ebben a regényben lép színre Finnick Odair, akiben Collins megteremtette a lányok álma, tökéletes hőst. Mit akarsz egy pasitól? Benne megvan. Humoros, gondoskodó, nagy harcos, istenien néz ki. Emlékszem, még amikor először jelentek meg a regények, nem egyszer készültek listák, hogy kik azok a mellékszereplők, akiknek a főszereplésével önálló regényt is imádnánk. Ő egyike volt az állandó Top3-nak, de nem egyszer egyenesen nyerte az ilyen kérdőíveket. Nem véletlenül. Peeta is nagyon közel áll a szívemhez, nagyon bírom a finom intelligenciáját a srácnak, de Finnick is ott van mellette a kedvenceim között.
Amit az első részben nagyon tudtam kifogásolni, Katniss szinte szociopata jelleme, itt finomodik és itt már meg tudtam szeretni a lányt. Nem kell hősnek lennie, mert nem az. Kritikusabban szemléli magát, több áldozatot hoz, és megvan a nagy pillanata, hogy lássa, hogyan döntött eddig, hogy meglássa magában, amit nem szerettem benne az első részben. Küzd, hogy jobb ember legyen. Továbbra is túlélő, benne megvan a gyilkos ösztön. Azért tökéletes mellé Peeta, mert ők kiegészítik egymást. Peeta nem rendelkezik ezzel a gyilkos ösztönnel, ami szintén kell a túléléshez. Benne a kompromisszum, empátia és valami emberi jó van meg, ami nélkül túl lehet élni, de akkor meg mennyire emberi a túlélő?
Izgalmas és szórakoztató. Van benne humor is, meg nagy drámai pillanatok is. Szerettem a karaktereit. A történetében több is van, mint egy YA sztori. Ez ritka, de annak a példája a regény, amikor a folytatás jobb az első résznél.


Suzanne Collins: Futótűz

Suzanne Collins: Futótűz

Katniss Everdeen túlélte Az éhezők viadalát. A Kapitólium bosszúra éhes.

Hiába szólt minden ellenük, Katniss Everdeen és Peeta Mellark életben maradtak. Nem nyugodhatnak azonban meg: lázadásról suttognak a Kapitóliumban, ami az ő hatásukra vette kezdetét.

A nemzet szeme Katnissra és Peetára szegeződik, a tétek még nagyobbak, mint korábban. Ha hibáznak, a következmények beláthatatlanok.

Hirdetés