A_Nagy_Levin P értékelése


>!
A_Nagy_Levin P
Ed McDonald: Ravencry

Megharagudtam erre a könyvre.
Benne van minden, amit az első részben szerettem, és épp ez a baj. Hogy csak az van benne.
McDonald lemásolja az első könyve dramaturgiáját, és azért, hogy mégis más, több legyen, följebb tekeri az érzelem-o-métert. Azonban a végeredmény így már túl van azon a kellemes noir hangulaton, ami annyira jól állt az első résznek, és a cselekményvezetés hiteltelen kanyarokat vesz (Ryhalt a Miseryben, Ezabeth, Nenn), amitől egy ponton túl súlytalan lesz a probléma.
Illetve, ezzel már előzőleg is gondok vannak. A könyv első fele céltalannak tetsző nyomozás, és bár az nem baj, ha egy noirban nyomozni kell lebírhatatlan(nak tűnő) erők ellen, ez itt inkább tehetetlen tapogatózásnak tűnt. Aztán jön a Misery, és ami egészen jó, lovecrafti hangulatnak tűnik, azt egy ponton túl elvesztettem, mert egyszercsak nem ment tovább a hitetlenkedés felfüggesztése (suspension of disbelief). És onnantól kezdve csak azt érzékeltem, hogy akad, kihagy a cselekménygép, erőltetettnek látszanak a megoldások. A nagy szerelem meg nagyon rossz üzenetet közvetít az olvasónak.
A noir hősök hajlamosak a múltba merevedni, azonban ez a világ az első részben nyomokban tartalmazta a múlt átértékelését is, ami lehetőséget adott a főhősnek arra, hogy sikerrel járjon. Itt viszont a totális múlt felé fordulás adja meg ezt, és ezzel McDonald a változás minden reményétől megfosztja főhősét (bármi is történt vele a Miseryben), és ez így azonnal felhívja a figyelmet a cselekmény ismétlődő jellegére. Ezért aztán – habár az író láthatóan érti és használja a zsáner különböző toposzait – lecsillagozom a könyvet.


Ed McDonald: Ravencry

Ed McDonald: Ravencry

In the second gritty installment of the Raven's Mark series, a bounty hunter faces down the darkest evil.

Ryhalt Galharrow is a blackwing--a bounty hunter who seeks out and turns over any man, woman, or child who has been compromised by the immortals known as the Deep Kings. Four years have passed since he helped drive the Deep Kings back across the Misery. But new and darker forces are rising against the republic…

Hirdetés