BBetti86 értékelése


>!
BBetti86
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Magyar urban fantasy és jóféle.
A történet viszonylag távolról indul, de ennek is megvan a maga funkciója. Alaposan megismerjük Borit, a hősnőt és a regénybeli viszonyokat, mire beindulnak az események. A hölgy megszállottan végzi a munkáját, bátor és kreatív elme, akinek az elkötelezettsége általában a magánélete rovására megy. A bátyjánál lakik, rég nincs pasija sem – a netes románca nagyon megváltozott az utóbbi időkben, és kezd kiábrándulni belőle is.
A történet elején egy amerikai konferencián látjuk, ahol hallunk a munkájáról – vámpír vérmintákat gyűjt be – és más mágikus lényekről is. Képbe kerülünk arról is, hogy Magyarországon egy olyan párt nyerte a választásokat, akik szorosan együttműködnek az IQ vámpírokkal. (Ők az elmés fajta, akik uralkodnak az ösztöneiken és hatalmi bázisokat építenek ki maguknak. Kifejezetten intelligensek, de ettől még ugyanúgy gyilkos vámpírok.)
Hazatérve indulnak az események. A kutatóintézetet felszámolják, és Bori állás nélkül marad. Külföldön ugyan dolgozhatna, de ha van lehetőség, akkor inkább maradna itthon. Egy Attila nevű, nem éppen szimpatikus alak kínálja meg egy állással: a titkos ügynökség embereként épüljön be az IQ vámpírok közé. A nő először idiótaságnak tartja az ötletet, de aztán…
… beindul a könyv. Kombinálja a nyomozást és a különféle kalandokat. Lesz itt varázsszerekkel kísérletezés, halálos párbaj, felvételi eljárás, alternatív történelmi kitekintés. Közben pedig még egy olyan társadalom képe is kirajzolódik, ahol a vámpírok egyre inkább az ország vezető erőivé válnak a kulisszák mögött.
A kedvenceim között voltak az alternatív történelmi részek. Kifejezetten jól szórakoztam, amikor Ligeia mesélni kezdett Borinak a korábbi élményeiről. Fantasy, de van benne logika.
Szórakoztató, humoros a regény stílusa. Jó beszólások, képszerű leírások vannak benne, és amit nagyon tudok díjazni, nincs túlírva sem.
Karakteresek a szereplők. Itt nincs fekete-fehér skála. Sokfélék az emberek és a mágikus lények, nme lehet skatulyákat húzni rájuk. Még egy klasszikus jó és rossz beosztás se működik. MI alapján választánál itt valakit rossznak? Veszélyes karakterek, azok vannak, de hogy gonoszak/rosszak lennének? Nem.
Át van gondolva a világa, tele mágikus lényekkel és alternatív társadalmi képpel. Még a konferencián van egy rész, amikor Bori azt meséli el, hogyan nyerhetett a vámpírpárt választást Magyarországon. Ot még reális mondanivaló is bőven akad.
Szimpatikus és szórakoztató urban fantasy, jöhet a következő rész :)


Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

Borbíró Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?

Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.

Magyar nyakba magyar szemfog!

Hirdetés