BBetti86 értékelése


>!
BBetti86
Jim Butcher: Halotti lepel

A Dresden regények jellemzően ez a rész is remekül prezentálta.
A cselekmény most is változatos és izgalmas. Harry tulajdonképpen három ügyön dolgozik egyszerre. Egyrészt, megbízzák, hogy szerezze vissza az ellopott torinói leplet. Másodszor, bukott angyalok járnak Chicagoban, és valami nagyon szörnyűt terveznek. A Lovagok dolgoznak az ügyön, nem kérik Harry segítséget, de persze ebből az ügyből sem fog a mágus kimaradni. Végül, egy vámpír is feltűnik, aki párbajt kíván vívni. Alternatíva akar lenni, a mágusok és vámpírok közti háború ellen, de Harry már megtanulta, hogy egy vámpírban nem bízhat, pláne nem ettől a törzstől.
A regény váltogat a különböző irányok között, közbe a szálak is összeérnek és egy mozgalmas, akciódús eseménysor alakul ki. Nincs pihenő a történetben.
Harry ugyanaz a kissé cinikus, a szörnyű helyzeteket humorral kezelő figura, aki nem tud nemet mondani, ha segítenie kell. Most talán nem sziporkázott annyit, mint a 4. kötetben, de így is jutott a történetbe nem egy Harry-féle sziporka.
A mellékszereplők között szeretett és visszatérő alakok is vannak, mint a Lovag Michael. De újak is érkeznek, mint az orosz származású új Lovag, Szanja. Butcher jó abban, hogy a karakterei egy-egy kritikus pillanatban felfednek egy titkot, ami újabb rétegekkel gazdagítja őket. Szanja, de a gengszterfőnök Marcone is tud meglepetést okozni.
Amiért nem lesz akkora kedvencem a kötet, Susan. Visszatér, nekem nem hiányzott. Azt ugyan értékelem, hogy végre meg tudnak beszélni dolgokat, és a maguk módján el is tudnak köszönni, de így is túl sok szívfájdalmat kever a kötetbe. Az most hangulatban nagyon nem tetszett.
A regényben megint vannak olyan részek, amelyek az átlag szórakoztatásnál messzebb mutatnak. Amikor arról van szó, hogy a jók miért nem mennek tűzzel a tűznek, és hogyan képesek újabb esélyeket adni a gonoszoknak is, az választ ad az olyan kérdésekre, ami pl. a képregények jófiúi miatt is felmerül. Superman nem öl bűnözőt, csak elkapja, börtönbe juttatja. Ördögi körforgás, mert megszöknek, megint keverik a zűrt és ártanak az embereknek. Ha megölné őket, ilyen nem lenne. Itt érthetően megvan, miért nem lehet itt tenni. Olyan mély erkölcsiség van itt érthetően, emberközelien, amit érdemes figyelmesen olvasni. Jobb világ lenne, ha többet tudnánk ebből magunkénak vallani.
Újabb jó rész volt, jöhet a következő!


Jim Butcher: Halotti lepel

Jim Butcher: Halotti lepel

Fordul a kocka Harry Dresdennek, Chicago egyetlen profi mágusának életében. Az üzlet a változatosság kedvéért szárnyal – ami azt illeti, túlságosan is.

A vámpírok és a mágusok között dúló háború nem csitul, ámde felbukkan a semmiből a Vörös Udvartartás bajnoka, aki szerint Harry halála véget vethetne a harcoknak. Hősünket ráadásul profi bérgyilkosok használják céltáblának, és ha mindez nem lenne elég, egy rendkívül fontos ereklye is eltűnik.

Cserébe viszont előkerül egy holttest, aminek nem lába, hanem keze és feje kélt, a chicagói rendőrség nyomozója pedig nagyon szeretné, ha Harry azonosítaná. A zűrös magánélet – beleértve az olyan csekélységeket, mint a szerelmi háromszög és egy félvámpír ex – már csak hab a tortán.

Vannak napok, amikor egyszerűen nem éri meg felkelni… akármennyit is fizessenek érte.

Hirdetés