Popovicsp87 P értékelése


>!
Popovicsp87 P
Ted Chiang: Érkezés és más novellák

Bábel tornya
Inkább a helyszín fogott meg, mint a szereplők. A toronyban felfelé haladva ismerhetjük meg a szintjeit, ahogy tör a mennyek felé. Ám valóban felfelé haladunk? Vagy egy szinttől már lefelé?

Értsd meg!
A történetet egy “feljavított” ember szemszögén keresztül látjuk, aki miután négy injekciót kap egy kísérleti gyógyszerből, az általunk ismert valóságon túl is képes érzékelni.
Ahogy haladunk előre, úgy fejlődik az elméje és a világot már hullámokban, gestaltokban érzékeli. Célja, hogy megtalálja a tökéletes gestaltot.
Természetesen felvetődik itt az istenként való létezés, mivel több lett már, mint egy átlagos ember.
A kérdés, hogy mi a fontosabb? A kapott hatalommal a tudományok, nyelvészet fejlesztése, vagy az emberek segítése.

Nullával való osztás
A történetben egy házaspár életét figyelhetjük meg. Renée egy kiváló matematikus, aki kidolgoz egy olyan egyenletet, ami ellentmond mindennek. Mivel nem tudja kibogozni, ebbe kezd egyre jobban belebonyolódni, a férje, Carl pedig próbál neki segíteni, de a nő elmarja magától, szinte megszállottja lesz saját teóriájának.
Ahogy haladunk előre, a szereplők elhidegülnek egymástól.

Érkezés (Életed története)
Itt egy-egy nyelvész és egy-egy matematikusból álló kétfős csapat próbál kapcsolatba lépni a Föld különböző pontjaira érkező idegenekkel. Ahogy haladunk előre, úgy érti meg a nő az idegenek gondolkozását.
A fő kérdés, hogy ha ismernénk a múltunkat és jövőnket, az befolyásolhatna-e minket? Egyáltalán hogyan cselekednénk, ha minden egyes lépésünket tudnánk előre?
Kevésbé hatásvadász, mint a film, egy nagyon izgalmas olvasmány.

Hetvenkét betű
Ez az egyik legfurcsább története volt a kötetnek, először nem is tudtam belőni, hol is járunk.
Egy alternatív történelemben járunk, ahol Viktória királynő idejében az emberek ismerték gólemeket/autómatákat. Ezeket hetvenkét betűs kombinációkkal lehet utasítani.
Hősunk feltalál egy olyan autómatát, ami emberi kezekkel rendelkezik, ennek segítségével szeretné jobbá tenni a társadalmat.
Ezzel párhuzamosan meghívják egy titkos kutatásra, mert az emberiséget generációkon belül a kihalás veszélyezteti.
A világban külön érdekes, hogy mindennek van elnevezése, amely életet ad neki, de a kísérletben fontos megtalálni azt az elnevezést, ami szükséges az emberiség megmentéséhez.
Talán ezen novállánál éreztem, hogy tovább tart a kelleténél, kissé el lett nyújtva.

Az emberi tudomány fejlődése
A legrövidebb novella a kötetben, inkább újságcikkre emlékeztet.
Története szerint léteznek humánok és metahumánok. A kérdés itt az, hogy a tudományoknak meddig terjed az emberek által felfogható része, és mikortól veszik át a vezető szerepet a metahumánok.

A pokol, mint Isten hiánya
A bibliai fogalmak ebben a világban valóban léteznek, csodák történnek, angyalok jönnek közénk.
Az angyali eljövetel azonban katasztrófákkal tarkított, ugyanakkor csodák történnek (emberek gyógyulása).
Három szereplőnk van, akik szemszögén látjuk a történteket.
Neil elvesztette feleségét az egyik eljövetel alkalmával, és minden vágya, hogy újra együtt lehessenek a mennyországban.
Janice láb nélkül született, és ezért vált híres szónokká, ám egy újabb eljövetel alatt lábakat kap, ezáltal fokozatosan elveszti követőit.
Ethan pedig keresi célját a világban az eljövetelek által.
Pár kérdés azért felmerült bennem:
– Milyen az igazi hit?
– Mi alapján kerülnek emberek a mennybe és a pokolba? Mert azok is a pokolba kerülnek,
akik jó életet élnek, de nem hívők.
Nagyon jól dolgozza fel a szereplők lelki világát.

Szépségvakság
Az utolsó írás olyan, mint egy riport. Feltalálnak egy szerkezetet, a kallit, ami elnyomja a szépségérzetet az emberekben.
Több karakternek megismerhetjük az álláspontját róla, mivel először a felsőoktatásban szeretnék kötelezővé tenni, így megvalósulna egy utópisztikus társadalom, ami nem tesz különbséget a kinézetek között.

Jegyzetek
Nem novella, de megismerhetjük Chiang gondolatait írásai keletkezéséről.

Ebben a kötetben sokkal több van, mint elsőre látszik. Kíváncsi leszek, mi lesz a véleményem újraolvasás után.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
310 oldal · ISBN: 9789634192039 · Fordította: Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András

Ted Chiang: Érkezés és más novellák

Ted Chiang: Érkezés és más novellák

Az Oscar-díjas film alapjául szolgáló novella és további hét történet.

Az Érkezés és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.

Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Az Érkezés című novellából Denis Villeneuve forgatott 2016-ban nagy sikerű, Oscar-díjas filmet Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével.

Hirdetés