Szentinel értékelése


>!
Szentinel
Moskát Anita: Irha és bőr

Ezzel a regénnyel jobban azonosultam, mint hittem. Ez néhol megijesztett, máshol elgondolkodtatott, de ugyanakkor el is szomorított.

Már rögtön az elején célszerű tisztázni: a regény SÖTÉT. NAGYON. Aki izgalmas, szórakoztató urban fantasyt szeretne olvasni, az nagyon rossz helyen kapirgál. Ez a könyv egy brutálisan elénk tárt kritika az emberi természetről, mely pártállástól függetlenül tárja elénk lelkünk legsötétebb bugyrait. Tartalmazza azokat a témákat, melyek bárkit elindíthatnak az őrület útján: a tökéletesség hajszolása, a szemet szemért felfogás, a vagyok én és vannak ők életszemlélet, illetve az empátia rossz alkalmazása vagy épp nem alkalmazása. Ez a könyv nem az ember és az állatvilág ütközéséről szól, vagy a külömbségek vizsgálatáról. Ez a könyv bizony az ember és ember közti eltérésekről szól, és az azokból fakadó – felesleges – konfliktusokról. Hihetetlen, mennyi embernek kellett már meghalnia pusztán azért, mert valaki önértékelése nem volt a helyén kezelve. És hogy erre mennyien szeretnek magasról sz*rni…

Az embereket sokkal könnyebb manipulálni, mint ahogy azt gondoljuk. Adjunk nekik ellenségképet, kenyeret és cirkuszt. Mutassunk nekik bálványokat és állítsunk célkeresztbe bűnbakokat, akiket okolhatnak minden rosszért, amiért amúgy ők lennének a felelősek. Vesszen Soros! Vesszen Orbán! Vesszennek a komcsik és a nácik! Vesszenek a kóbormacskák és kutyák! Vesszenek az ázsiaiak és a négerek! Vesszenek a zsidók és az illuminátusok! Vesszenek a hazafiak és vesszenek a kozmopoliták! Vesszenek a melegek és a transzneműek! Vesszenek a félvérek és az aranyvérűek!

…és ha én azt mondanám… hogy aminek igazából vesznie kellene… az a te f*szságod, kedves olvasó? Mert minden ideológiát, élettapasztalatot meg könyvet félretéve létezik egy megmásíthatatlan tény, drága barátom. Higgyél bármiben, gondolj bármit, szeress, gyűlölj, b*ssz, édesmindegy… attól még az fekete izé a falon, melyet fényben látsz. Tudod, az az ábetűs valami. Az a tiéd. És mindenkinek ugyanolyan árnyalatú.


Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Hirdetés