Ákos_Tóth IP értékelése


>!
Ákos_Tóth IP
René Goscinny: Az istenek otthona

Bár a jelen kifigurázása és az aktualitások feldolgozása sosem volt idegen a szériától, Az istenek otthona az eddigi legpolitikusabb Asterix-epizód. Goscinny bevallottan az 1968-as párizsi események hatására írta meg ezt a történetet, amiben kiemelt szerepet kap a hatalmasok társadalomformáló erejének bemutatása, az erőszakos urbanizáció, a vidék és általában véve a természettel szorosabb kapcsolatban álló népek beolvasztása a sztenderd városi társadalomba. Caesar ennyire ördögi tervet sosem alkotott a gall falu megtörésére…

Nemrég néztem egyébként meg a belőle készült rajzfilmet is, ami mellesleg az első 3D animációval készült Asterix mese is egyben – meg kell mondanom, igen jól szórakoztam, és ez nagyban volt köszönhető a történet kidolgozásának. A sztori pedig néhány dramatizált plusz fordulattól eltekintve illeszkedett a képregényhez. A poénos szituációk zseniálisak, humor terén abszolút helyben vagyunk, érdemes azonban figyelnünk a finom részletekre is, melyek a társadalomkritikus élt erősítik: a falusiak belső torzsalkodására, az első beköltöző római család kálváriájára, a rabszolgák alkudozására, és általában véve a történet pénzügyekkel kapcsolatos konfliktusaira.
Talán pontosan emiatt a sztori kb. az Asterix és Kleopátra szintjén kiált a mozgóképes feldolgozásért, igazából nem is értem teljesen, a maga idejében miért nem készült belőle rajzfilm – mondjuk a Tizenkét próba helyett*.

Negatívumot nem nagyon tudok felhozni ellene, hacsak nem a magyar verzióban talált néhány hangulatidegen kifejezést, vagy a mi nyelvünkön kevésbé értékelhető poénok sikertelenségét: szerintem a drive-in „beállós”-ként fordítva nem nagyon adekvát magyar szövegkörnyezetben.

*A hetvenes években mindössze két Asterix vonatkozású rajzfilm készült, egyik sem képregényből – ki tudja, miért, de érthető, hogy amikor ’85-ben újra nekikezdtek a munkának, már akadt jobb alapanyag is.

>!
Móra, Budapest, 2015
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631198287 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Albert Uderzo

René Goscinny: Az istenek otthona

René Goscinny: Az istenek otthona

Julius Caesar újabb furfangos tervre adja áldását, amellyel úgy véli, végre megtörheti a kis gall falu ellenállását. Kiirtatja a falut körbevevő erdőt, és a helyére új várost építtet, így akarja behódolásra, a római civilizáció elfogadására késztetni Asterixet és barátait. A gallokat bosszantja is, mulattatja is az elképzelés, ám miután úgy döntöttek, hogy az építkezésen dolgoztatott rabszolgák felszabadítása érdekében hagyják felépülni az első házat, a beköltöző római polgárok szomszédsága nem várt fordulatok egész sorával lepi meg őket…

Hirdetés