Voorhees értékelése


Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Nehéz szavakba önteni, milyen érzés megválni olyan szereplőktől, akik hét kötet és több ezer oldal, valamint több hónap óta gyakorlatilag az életem részei. Ráadásul másodszor, mivel újraolvasás volt. Életem első igazi olvasmányélménye, a belépőm a fantasy világába másodszorra is katartikus élmény volt.

Amit negatívumként tudnék említeni, hogy a szereplők a záró kötetben kicsit úgy ugrálnak már a világok között, hogy azt elég nehéz fejben tartani és nyomon követni. Többször el kellett gondolkodnom, hogy akkor most hogy is van ez, hogy kerültek ide? No, nem mintha King hagyna elvarratlan szálakat, nem, az nem az ő stílusa. De túl sokat akart lezárni, és mindenre választ adni egy kötetben, ami így is vaskos.

Mivel már emlékeztem, ki marad életben és ki nem, a ka-tet szétesése, és a harcosok halála nem rázott meg annyira, de spoiler.

Rolandnak és kis csapatának még elég sok veszéllyel kell szembenéznie, mielőtt a Harcos elérné hőn áhított célját, többek között meg kell menteniük egy kötelességének eleget tenni nem akaró, léha író életét. A záró kötet sem kevésbé izgalmas, mint az eddigiek. Nem nagyon lehet bő lére ereszteni egy értékelést anélkül, hogy lelőném a történteket. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, Roland eléri hőn áhított célját, de hogy ott mit talál, na az az igazi meglepetés.

Meglepetés szereplőkből sincs hiány, King igazi tehetsége, hogy néhány fejezet erejéig beépít korábban nem látott karaktereket, akik a cselekményt az adott ponton viszik előre, de nincs szerepük sokáig. Az események azonban örökre megváltoztatják az ő életüket is.

Az egész sorozat szerintem megkerülhetetlen, kihagyhatatlan, és nem csak egy fantasy rajongó számára. Nem rövid, de nagy lesz a jutalma annak, akit nem tántorítanak el az apró betűs, tömött oldalak. Egyszerűen zseniális, az író igazi zsenije, életművének valódi esszenciája köszön vissza a sorozatban.


Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony

A Susannah dala ott ér véget, hogy közeleg a szülés ideje… és a Dixie Malacban zajló küzdelem során Callahan atya halálos sebet kap.
Időközben szörnyű kínok közepette megszületik Roland és Susannah/Mia fia, Mordred, a pókká átváltozni képes rettenetes mutáns. Őrületes tempóban növekszik-fejlődik, folyton éhes, és ezt az éhet csillapítani kell: elsőként szülőanyját, Miát falja fel. Majd nekiindul, hogy a Bíbor Király parancsára elpusztítsa Rolandot is.
A megfogyatkozott ka-tet rendíthetetlenül folytatja útját a Setét Torony felé. Bármennyire szereti is Roland a harcostársait, a Torony megismerésének vágya mindennél erősebb benne – bárkit és bármit képes feláldozni célja eléréséért. Véres harcok és számtalan nehézség, nélkülözés árán – miközben az író, Stephen King életét is megmentik – Roland végre ott áll a világokat mozgató Setét Torony tövében: elérkezett a végső összecsapás ideje. Le kell számolni a Bíbor Királlyal, és ezzel megmenteni a világot.
Gileádi Roland, a harcos belép a Toronyba, elindul felfelé, és minden szinten élete egy-egy szakaszával szembesül; de vajon mit talál a legfölső szobában?…
E nagy ívű eposz utolsó kötetében a kör bezárul, és búcsút veszünk a bátor, rettenthetetlen, nemes lelkű hősöktől, Kedves Olvasó.

Hirdetés