Rodwin értékelése


Rodwin>!
Terry Pratchett: Időtolvaj

Nincs olyan év, hogy ne olvasnék Pratchett mestertől. Szerencsére még évekig el vagyok látva újdonságokkal. Könyvei pedig számomra igencsak újraolvasósak, úgyhogy ezt a szép hagyományt igyekszem megőrizni.
Barangolásaim a Korongvilágban, kedvenc kaszásunk történetével folytatódott. Arra azért nem számítottam, hogy a távol – keletre fogunk utazni. Pratchett meglepett, nem is kicsit. Aki nem fogékony erre, vagy nem mozog otthonosan a buddhista tanokban, az igen el fog veszni benne.
Bevallom én is sokszor hasonlóképp jártam, és még párosult mellé egy kis tér – idő egyenlet, na itt már az egyszeri olvasó bajba kerülhet. Kezdő könyvnek semmiképp nem ajánlatos.
A Halál mint központi alak szokott jelen lenni ebben az alsorozatban, most itt viszont elég keveset kapunk belőle. Valakiknek bizony az időre fáj a foga, ezáltal meg akarják dönteni az egész Korongot. Válogatott hőseink ezt nem adják könnyen, a gonosz revizoroknak.
Feltűnik Zsuzsa tanárnő, Halál sem lesz rest elkerülni egy jó kis kalandot. Olyan hősök állnak majd mellette, mint a rettenthetetlen négy lovas. Bizony a Korong dacol a legendákkal, mert itt feltűnik egy titkos ötödik is. Zseniálisan voltak leírva ezek a figurák.
Lu – ce mester, és önjelölt tanítvány lévén pedig már említettem, hogy a keleti kultúrába tekintünk be, olyan Prattchet módira.
Igorok mellett nem mehetünk el, szó nélkül, és persze Farkas Veronika remek fordítása mellett sem. Nagyszerűen adta vissza ezeket a selypítős szerzeteket, néha nekem is percekig kellett kibogozni, hogy szegény Igor mit is akart mondani.
Kizárólag csak tiszta fejjel ajánlott az olvasása, és ha több időt tudsz rászánni, nem csak pár oldalt.

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161841 · Fordította: Farkas Veronika

Terry Pratchett: Időtolvaj

Terry Pratchett: Időtolvaj

AZ IDŐ TERMÉSZETI KINCS, OKOSAN KELL BÁNNI VELE.

Mindenki több időt szeretne, és ezt a Korongvilágban csak a képzett szakemberek tudják biztosítani: a történelem tiszteletreméltó szerzetesei. Akik képesek az időt eltárolni; kiszivattyúzzák onnan, ahol csak kárba veszne, mondjuk a tenger fenekéről (mégis, mennyi időre van szüksége egy tőkehalnak?), és átpumpálják például a nagyvárosokba, amelyek lakói állandóan amiatt siránkoznak, hogy hová tűnt az a sok idő.

Míg mindig mindenki arról beszél, hogy ideje lenne lassítani egy kicsit, egy ifjú órásmester éppen valami elképzelhetetlent készül tenni: le akar állni. Jobban mondva az időt akarja megállítani, méghozzá úgy, hogy elkészíti a világ első valóban pontos óráját. Ami azt jelenti, hogy a történelem nagyra tartott szerzetesének, Lu-cének, és tanítványának, Ludd Lobsangnak fel kell gyorsítaniuk egy kicsit, hogy megállítsák az időmérőt, még mielőtt elindulna. Ugyanis amint a Tökéletes Óra elüti az időt, az megáll.

És akkor kezdődnek csak igazán a gondok.

Hirdetés