Noro  értékelése


Noro >!
Mark de Jager: Infernal

Bár a Morningstar díjak sajnos megszűntek, én továbbra is követem (visszafelé) az elmúlt évtized jelöléseit, hogy elvezessenek a klasszikus fantasy ígéretes újoncaihoz.
Az Infernal mai szemmel talán szokatlan felépítésű történet: nincsenek többszörös nézőpontjai, sem lassan felépülő háttértörténete. Egyetlen főhőse van csupán, akit eseményről eseményre követünk nyomon, miközben ő felfedezi a világot és önmagát. Ezzel tulajdonképpen a múlt század legkorábbi planetáris románcait és portál fantasy regényeit idézi meg, amelyekre szintén az volt a jellemző, hogy a hős pusztán képességeire támaszkodva verekedte át magát egy számára ismeretlen, furcsa világon, ahol mindenki (vagy majdnem mindenki) az ellensége volt. A csavar ezúttal abban rejlik, hogy a világ az olvasó számára relatíve ismerős (egy középkori stílusú birodalom), és a narrátor az, aki furcsa és érthetetlen.

Stratus, aki a regény első oldalán emlékek és bármiféle háttértudás nélkül tér magához, ugyanis szemlátomást nem emberi lény. Természetfeletti ereje és szívóssága, ösztönösen használt varázsereje, valamint alkalmankénti állatias késztetései (például az emberevésre :D) a rejtélyesebb fantasy antihősök körébe sorolják. Az emberi viselkedésből, szokásokból semmit sem ért, így hát nem csoda, hogy szinte azonnal konfliktusba keveredik. És mivel a türelem nem tartozik mágiával felerősített képességei közé, hamarosan felváltva hagyja maga mögött a hullákat és az ellenségeket. Mindebben érezhető egyfajta száraz humor, amely azt mutatja meg, hogy az emberek világa mennyire kevéssé logikus, ha kívülről nézzük. (Az egyik kedvenc novellámat idézi Kornya Zsolttól, A tündér bosszúját. Bár Stratus korántsem olyan naiv, mint e novella hőse, az erő és a tudatlanság kombinációja mindkét történetben hasonló hatású.)

A szerző nagyon tehetségesen helyezkedik bele hőse nézőpontjába, az arrogáns, erőszakos, bizalmatlan, és néha különös késztetéseknek engedelmeskedő figurába. De egy idő után alkalmasint épp ez lesz az, ami a regény hátrányára válik. Szívesebben láttam volna több és többféle interakciót Stratus és az emberek között. Szerencsére azért akad néhány mellékszereplő, akikkel sikeresen túljut a fenyegetőzés és verekedés fázisán, és érdemi kommunikációba lép: egy a közvéleménnyel nemigen törődő nemesifjúval; egy egyházi lovagok nagy múltú családjából származó, de rangjavesztett nővel; és egy politikába bonyolódott, szkeptikus varázslóval. Az író azonban nem használja ki eléggé az ebben rejlő lehetőségeket. Hősét továbbra is külön utakra küldi, még akkor is, amikor a szövetségek kiaknázása jobb történetet eredményezne. Pedig Stratus és Tatyana párosa, amikor összeáll, igen dinamikus duót alkot, és kapcsolatuk a groteszk humort sem nélkülözi. Hasonlóan nagy potenciált látok abban is, amikor Stratus a maga sajátosan közvetlen módján próbál beleavatkozni a politikába. Ennek ellenére a regény újra meg újra visszakanyarodik ahhoz, hogy a főhős egyedül nyomul a kazamatákban, és öldösi a szent lovagokat.

Az Infernal tehát alapvetően és elsősorban akcióregény. Nagyon hatásosan ábrázolja antihősének egyszemélyes háborúját (majdnem) az egész emberiség ellen, és következetes logikával viszi végig egy emberfeletti lény jelleméből és ösztöneiből következő viselkedését, de ezen nem is akar túllépni. Ennélfogva azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretik a hagyományos, harcközpontú hard fantasyt (például a Conan-történeteket) modern, grimdark tálalásban viszontlátni.

N.B.: a regény cliffhangerrel zárul, és a folytatást (Mark de Jager: Bluthimmel) können sie nur in deutsch lesen.


Mark de Jager: Infernal

Mark de Jager: Infernal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Stratus wakes alone, with no memory of his past. All he knows is his name and that he is not human. Possessing immense strength, powerful sorcery and an insatiable hunger, he sets out across a landscape torn apart by a war, as a dark magic drives the world to the brink of destruction.

Disoriented and pursued relentlessly by enemies, he will have to learn what he truly is, or risk bringing the world into ruin…

Hirdetés