BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
R. F. Kuang: Mákháború

Sorozat első kötete, de már ennek bonyolult és összetett cselekménye van.
A hősnővel, Zsinnel a kezdetektől könnyű azonosulni. Sokkal több van benne, mint amit a környezete hajlandó elismerni. A kényszerből őt nevelő pár kihasználja, dolgoztatja a semmiért, és még férjhez is adnák a saját boldogulásuk érdekében. A lány mindenre kész, hogy ettől megmeneküljön. A lehetőség az állami vizsga, melyen ha jól szerepel, kijuthat innen és tanulhat. De csak a katonai akadémia, ahova a legnehezebb bejutni, ahova teljes ösztöndíjat adnak. spoiler És ez még csak a regény eleje – lesz itt háború, múlt felderítése, bosszú, mágia.
Sodrása van a regénynek, olyan tempóban zajlanak az események, amelyek még érdekesen is, hogy könnyen olvassa az ember egyhuzamban. Utólag azért felötlött bennem pár dolog, amit klisésnek érzek: az esélytelenből felemelkedés a bajnoki címig, az egykori ellenségből hogyan lesz jó barát és hasonlók, de ezek olvasás közben abszolút nem zavartak. Sokkal több az általánostól eltérő szál, mint ami a megszokott.
Tele van a regény emlékezetes szereplőkkel. Nem egyforma mélységig vannak bemutatva, de itt nem okozott gondot, hogy a nyugatitól eltérő neveket megjegyezzem, annyira könnyen társítottam hozzájuk a karakterüket. Zsin nagyon céltudatos, hűséges, és az is nagyon megfogott benne, amikor a józan esze az érzelmeivel viaskodik. Pl. amikor választania kell a parancsnoka és egykori tanára között. Az egyik az ész szavát, a másik az érzelmek alapján alakítaná az eseményeket. Zsin pedig gyötrődik, mert mindkét rendszerrel tud azonosulni, de melyiket válassza?
Altan, aki az akadémia legjobbja volt, az örökös bajnok. Akit Zsin megközelíthetetlennek talált, noha a fiú nem így viselkedett, amikor egyszer találkoztak iskolaéveik alatt, de olyan hírneve volt, hogy Zsin szinte menekült előle. Aki a katonai erények mintájának tűnt. Akinek aztán Zsin a katonája lesz az osztagában, és a fiatalember teljesen más rétegei kezdenek megmutatkozni. Rengeteg fájdalom és düh van benne, és igen, a Kapuőrrel egyetértve a megszállottságában valóban sok a szubjektív elem, de ettől még nem volt rossz ember. Inkább hősiesnek láttam attól, hogy micsoda csomagot milyen tartással tudott cipelni.
De lehetne a mellékszereplőket is kielemezni – akár azt is, a háború hogyan töri meg vagy éppen hogyan tudnak önmaguk maradni abban is.
Különleges a regény világa. A bemutatott világnak komoly múltja van, történelmi rejtélyekkel és egy különös vallással benne. Finoman hit és világkép kérdései is beépülnek a cselekménybe, de mivel ezek a mágiához és a varázslathoz kötöttek, könnyű őket feldolgozni.
Amit még ki kell emelni, mennyire érzékletes és szörnyű képet tudott a szerző festeni a háborúról. A kegyetlenségekről és árulásokról, amit az emberek egymással tesznek. Ez elvezet a regény egyik fontos kérdéséhez, amelyben nem is tudok állást foglalni. Meddig lehet elmenni a megtorlásban? Hogyan generálja a bosszú a még nagyobb szörnyűséget a jövőben? Abszolút meg tudom érteni a kötetben azokat, akik totális megtorlást akarnak, és pusztítanak, mint spoiler. De ott a józanság hangja is, az spoiler emberség jobbik oldalát képviselők, akik szerint népirtásra nem lehet válasz a népírtás. Kinek van igaza? Mindenki maga eldöntheti.
Már a következő rész konfliktusai is fel vannak vezetve, várom is őket. Kellően kétes ponton ért véget ez a kötet.


R. F. Kuang: Mákháború

R. F. Kuang: Mákháború

Nikant elárasztja az ópium, amelyet a Mugeni Föderáció juttatott el a birodalom partjaihoz. A drog folyton emlékeztet a velük folytatott háborúra, amelynek csak a trifektaként elhíresült három hős – a Nőstényvipera, a Sárkánycsászár és a Kapuőr – tudott véget vetni. Ezen legendás lények mindegyike istenszerű hatalommal bírt, ők egyesítették a birodalom hadurait a Föderációval szemben. Azóta viszont évtizedek teltek el, és a trifekta felbomlott: a Sárkánycsászár meghalt, a Kapuőr eltűnt, egyedül a Nőstényvipera ül a trónon. Béke uralkodik, de az ópiumtól nem sikerült megszabadulni.
Amikor Zsin kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra – mindenki megdöbben: a vizsgáztatók, akik képtelenek elfogadni, hogy egy Kakas tartományban élő háborús árva csalás nélkül teljesítheti a vizsgát; Zsin nevelőszülei, akik azt hitték, végre kiházasíthatják a lányt, és ezzel további üzleti előnyökre tehetnek szert; és maga Zsin is, aki ekkor jön rá, hogy végre búcsút inthet az addigi életét meghatározó rabszolgaságnak és kétségbeesésnek. Még nagyobb meglepetést okoz, hogy Zsin Nikan legkiválóbb katonai iskolájába, a Szinegardba nyer felvételt.
Közben a keskeny tengeren túl ismét mozgolódik a Mugeni Föderáció, az újabb háborúhoz már csak egy szikra kell… és lehet, hogy egyedül Zsin mentheti meg az országa népét. A lány ugyanis a Szinegardban rájön, hogy halálos, földöntúli erővel bír, tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Pszichoaktív szerek és egy látszólag eszement tanár segítségével próbálja feltárni képessége mélységeit, és közben megtanulja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.

Hirdetés