kvzs P értékelése


kvzs P>!
Madeline Miller: Kirké

Valahogy így kell a görög mitológiát közel hozni a mai olvasókhoz. Ilyen színesen, szagosan, teli hús-vér szereplőkkel, és ma is nagyon aktuális kérdésekkel.
Ebben a könyvben ugyanis a megjelenő isteneknek és embereknek is megismerjük a mélyebb énjét, azt az oldalát, amit az iskolai tanórák keretei között nem láthattunk meg. Ebből a tötrténetből kiderül, hogy az isteni lét, az örök élet is hordozhet nehézségeket, hogy milyen nehéz a kapcsolat a halandók és a hallhatatlanok között. Közben Kirké sorsán keresztül örök női kérédekről is elgondolkodhatunk: hogy a férfiak uralta világban mit kell megtenni a nőknek túlélésért, a fennmaradásért; hogy a párkapcsolatok nehézsége vagy a családon belüli erőszak mennyire időtlen problémák; hogy a gyerekvállalás milyen nagy felelősség, és jó esetben nem ér véget a szüléssel; hogy egy önálló nő milyen veszélyeknek van kitéve.
A történet nagy részét ismertem tanulmányaiból, mégis képes volt a könyv végig fenntartani az érdeklődésemet.


Madeline Miller: Kirké

Madeline Miller: Kirké

Az Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.

A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

Hirdetés