kvzs P értékelése


kvzs P>!
Tünde Farrand: Farkasország

Kár érte.
Annyira jó lehetett volna ez a könyv… Fontos, és aktuális témákat feszeget, csak nem tud velük mit kezdeni.
A fogyasztói társadalom, a költés alapú berendezkedés, az eutanázia, a betegek, öregek kezelése, a társadalomból kiszorulók, kirekesztettek helyzete, a mesterségesen gerjesztett fogyasztási láz mind-mind olyan témák lehettek volna, amire fel lehetett volna építeni egy erős alappal rendelkező történetet. Így viszont, hogy csak össze voltak dobálva koncepció, magyarázat és logika nélkül, az egész alap recseg-ropog. Ezt ráadásul még súlyosbítja a főszereplők egysíkúsága (komolyan, Alice olyan, mint egy szélkakas, mindig annak hisz, aki éppen nagyobb hatást tesz rá átmenetileg, önálló gondolata viszont egy darab sincs), és a történetvezetés hiányossága. Az alapvető problémák mellett ráadásul az egész könyv rózsaszín, csillámporos, unikornisok által felböfögött vattacukorba van fojtva a végén, így a maradék hitelességét is elveszíti. Mondom, kár érte…


Tünde Farrand: Farkasország

Tünde Farrand: Farkasország

2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot.
A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.

Hirdetés