Navi P értékelése


>!
Navi P
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Mélyvíz-effektus.
Mindenféle magyarázat és felvezetés nélkül bedobtak minket a közepébe, s csak a könyv végére kerülünk nagyjából képbe, hogy tulajdonképpen napjaink után évezredekkel vagyunk, ahol használnak energiát, de nem a mai értelemben, s néhány embernek különleges képességei vannak és még akad néhány lény, akiket aztán végképp nehéz meghatározni. A föld mozgását befolyásolni képes emberek, az őrzők és az obeliszkek. Az obeliszkek mi cél szolgálnak? Miért vannak? Ötletem sincs, még …
A cselekmény 3 szálon fut, három különböző életkorú nő-lány szemszögéből látjuk az eseményeket, 3 idősíkon. A szálak a végén összefutnak, a kiváltó okon pedig csak pislogtam. Most mi van? Miért tette? Mit akar ezzel elérni, hiszen ő már haldoklik vagy átalakul?
Két dologgal nem tudtam megbékülni: Essun E/2-es szemszögével, számomra teljesen idegen volt és a szexszel vagy mivel. Istenem, olyan szívesen átlapoztam vagy átugrottam volna azokat a részeket. És miért kellett Korund? Miért így?
Összességében viszont kíváncsi vagyok a folytatásra :)
Ja és még egy: annyira nem állnak nekem kézre az Agave könyvei, olyan nagyok :( Szépek, nagyon jó minőségűek, elütések is csak elvétve, de a könyv méretei …

3 hozzászólás

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.

Hirdetés