Bíró_Júlia értékelése


Bíró_Júlia>!
Ed McDonald: Kárhozat

A szerelem vak, süket és falába van. Ezt önző módon kizárólag magamra értem, kéretik elvonatkoztatni Ryhalt, Valiya és a többiek témába vágó keserveitől, mert az őszintén, mit keres még a történetnek ezen a pontján…? Mindegy, valahol valaki biztosan örült neki, nekem meg mindegy volt. Merthogy amit én szerettem az első és a második részben is, az itt szemérmetlenül és mértani haladvány szerint szaporodott – kibelezett valóságérzékelés, a Kárhozat organikusan beépülő mágiája, a Mérhetetlen Vének Névtelenek felszínt kapargatósan megfejthető érdekütközései, alant a parancsnokok kapcsolati hálói, mágikus furcsaságaik, az ilyet szeretem, na. spoiler Még akkor is, ha így a végső összecsapásra a karakterek legtöbbje vagy abszolút kifejtetlen hangulati elem spoiler, vagy hangyányit túltolt hangulati elem spoiler, vagy über Mary Sue spoiler . Ettől még a dilemmáik teljesen működőképesek, ráadásul maga a Kárhozat -az összes benne kóválygó teremtményével együtt- karaktert és célokat kap. Jó, az én ízlésemnek kicsit emberléptékűt, de ezen a ponton, hála a bemesélt epizódoknak spoiler, hajlandó vagyok engedni.
Ami továbbra se akar sikeredni Ed McDonaldnek, az a végkifejlet. Az valahogy csöpög. Nem olyan furán és savasan, mint egyes kárhozati lények, hanem olyan YA-s rózsaszínes-világítósan. Az ember óhatatlanul szembeállítja a regény (éspervagy a trilógia, ugye a konfliktusok nem sokat változtak) négyötödét átszövő dilemmák és problémák mélységével éspervagy fontosságával, és azt látja, hogy sehogy sincsenek egyensúlyban. Például ott azzal az izével, na, epilógussal. Azt csak akkor vagyok hajlandó elfogadni, ha utólag kiderül, hogy Eddie szerkesztője éppen így ki akarta volna húzatni, de a szerző egy sokko… khm, vilfegyverrel tette vitaképtelenné.
Egyebekben hiába látom a kötet egynémely hibáját, és hiába tudna az első szembejövő meggyőzni negyvenöt másikról, a végeredményt – a hangulatát, a hátterét, az egyes Kárhozat-epizódokat mindenkelőtt – kifejezetten szerettem. És kicsit sajnálom, hogy további folytatás helyett minden valószínűség szerint be kell érni azzal az… epilogikátlansággal ott a végén. Mérgemben le is vontam egy fél csillagot. Huhú, a bosszús fangirlöktől mentsenek minket a Névtelenek.

2 hozzászólás

Ed McDonald: Kárhozat

Ed McDonald: Kárhozat

A holló jele-sorozat befejező kötetében mindennél nagyobb veszély leselkedik az ismert világra, az istenek a végső összecsapásra készülnek.

A köztársaságot védő Névtelenek hatalma megtört: a Peremet, a köztársaság és a halhatatlan Mély Királyai közötti utolsó védvonalat végzetes katasztrófa sújtotta. Könyörtelen vörös esőzések árasztják el a vidéket, a homályban új szörnyetegek híznak a félelmen. Az Éjszárny parancsnokait egyesével vadásszák le, és még a halhatatlanoknak is meg kell tanulniuk a halál jelentését. A Mély Királyainak egyre nő az ereje, és készen állnak az utolsó nagy ütközetre.
Ryhalt Galharrow, az Éjszárnyak vezetője azonban távol van mindettől. A Kárhozat sosem látott mélységeibe merészkedett. A végtelen és fertőzött sivatag lénye a testébe költözött, megváltoztatta, és most a múltjának szellemei mindenhová elkísérik. Még a sötétség szívébe vezető, mindent eldöntő küldetésre is, aminek a tétje a világ fennmaradása.

Hirdetés