Rodwin értékelése


>!
Rodwin
Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Robin Hobb ott folytatja, ahol az előző történet abbamaradt. A gyanútlan olvasó sokáig csak kerülgeti a könyveit, hogy már megint egy féltégla, én ezt nem akarom. Mikor aztán elkezdi olvasni minden megváltozik, mert az írónő elvarázsol a stílusával. Nem történik semmi világmegváltó, és mégis repülnek százasával az oldalak.
Szépírásversenyen gyaníthatóan az élmezőnyben volt az iskolában.
Fitz kalandjai tovább folytatódnak, az egész könyv Kosvár falai közt játszódik, de mi mégsem unatkozunk. Mindenki Arany nagyúr segédjeként ismerheti, csak a kiváltságosok tudják, hogy valójában ki is ő.
Kötelesség herceg leendő arája érkezik a városba, lesz néhány körük a tüzes narcseszkával, mire minden a szülők által kijelölt úton halad tovább. Közben az Ösztön használók is megkeserítik Kosvár életét, Árny és Fitz igyekszik a legtöbbet megtenni ellenük, de utóbbinak nem olyan egyszerű spoiler.
Balga üde színfolt volt a könyvben, nem minden az aminek látszik. Az ügyefogyott, láthatóan sérült elme mögött nagy szív van, és a Mesterséggel is jó barátságban van. Igazi kis rejtély ez, hogy kik is lehetnek a felmenői.
Fitz igyekszik kialakítani egy jól működő kotériát, kisebb, nagyobb sikerekkel. Nevelt fiával sem lesz egyszerű, hogy bekerültek a nagyvárosba. De mit is vár ilyen esetben a hős apa, egy kamaszfiútól. Szóval azért zajlik az élet a könyvben.
Hobb nagyon ügyesen fűzte össze az előző két trilógiában történteket, ugyanis az Esővadonból tiszteletét tette egy küldöttség. Élükön egy titokzatos Vestris, és igencsak érdekes dolgokat meséltek a múlt sárkányairól. No és mikor kiderült Borostyán kiléte és, hogy kiről is mintázta Paragon kinézetét, ennél a résznél szerintem mindenki dob egy hasast.
Szépen építkezett a könyv az előttünk álló kalandokhoz. Nagyon várom, hogy kimozduljunk Kosvár komor falai közül, és felfedezzük Aslevjalt. Remélhetőleg nem sejtet sokat a cím, és nem leli végzetét drága Bolondunk.
Hobb ismét elvarázsolt, a sárkányhátas spoiler borító, kifejezetten tetszett.


Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kötelesség herceg kiszabadult az elrablói, a tarkák karmai közül, s visszaállt a királyi udvar rendje. Látnok FitzLovagnak, akit igencsak megviselt az Ösztön-farkasa elvesztése, itt, ifjúkori otthonában, Kosvárban kell új életet kezdenie.

Miközben az udvar jó része Arany nagyúr testőreként ismeri, ő valójában a falak mögül szemléli és hallgatja az eseményeket, onnan védi a királyságot, amely minden nappal egyre közelebb sodródik a belviszály felé. Számos egyéb feladata mellett Fitznek gondoskodnia kell róla, hogy senki se árulja el a herceg titkát, amely a Látnokok bukását okozhatná – a titkot, hogy akárcsak ő, Kötelesség is rendelkezik a rettegett „bestiamágiával”.

Fitznek csupán a Bolond barátsága hoz megnyugvást, ám még ezt is elveszíteni látszik, amikor egy bingtoni küldöttség érkezése után pusztító erejű titkokra derül fény a Bolond múltjából. Ahogy egyre inkább egyedül marad és magukkal sodorják az udvari intrikák, Fitz ráébred, hogy talán a legnagyobb feladat még előtte áll: életben maradni.

Hirdetés