kispartizan értékelése


>!
kispartizan
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

A könyv szerkezete ebben a kötetben engem nagyon zavart. A mesélő mond egy történetet, majd az abban szereplő is egyet és így megyünk egyre bentebb… Mikor megértem, hogy hol járok, váltunk és visszaugrunk egy szintet, majd ezt játszuk a könyv egyharmadáig.
Ciri szála sokáig zavaros volt, s a kötet flétől a Vaják el is tűnt egy darabig, ami megint nem tudtam hová vezet. Azután megindultak a főszál történetei és innentől megjött a kedvem ismét. :D Ide behozta az író a háborút, amiben igen jó leírások, elmélkedések kerültek, s a csata pillanatképeit megvillantó, majd egy másik rész elmesélését leíró szakasz után a háború összes szereplője megmutatkozott. Nagyon tetszett.
Onnantól kezdve, hogy a főellenségek eltűnnek, nekem a könyv már csak vontatott lassúságú, nyújtott íráshalmaznak tűnt. Értem én, hogy minden szálat megmutatunk és elvarrunk az olvasóért, de akkor meg minek említi az író a mindenféle krónikákat és a sokszáz évvel később i elmeséléseket, pillanatokat, visszaemlékezéseket? Zavart és mire a könyv végére értem, már nagyon untam. Ráadásul a legvége… Nos nem tudom mit vártam, de valahogy olyan semmilyen volt nekem.
A pozitív részek miatt adom meg a 4 *-ot.


Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Cirilla, a cintrai trónörökös a Fecske-toronyban eltűnik saját világáról, és olyan útra indul, ahová sem védelmezője, a fehér hajú vaják, sem mentora, a fekete hajú varázslónő nem követheti. Olyan útra, amelynek a végén a végzet várja – az a végzet, amelyről már oly sok látomás kísértette. Minden a helyére kerül, a kígyó a saját farkába harap, valami véget ér, és valami elkezdődik…
A Vaják-saga befejező kötetében Sapkowski még magához képest is elképesztő bravúrral ábrázol nagyszabású háborút és ugyanakkor az egyes ember drámai sorsát. Képzeletének és érzékletes leírásainak hatására megelevenednek előttünk az országok, városok és falvak, a tőle megszokott nézőpontváltások pedig gondoskodnak róla, hogy a sorsszőtte történet végét a lehető legalaposabb, legmélyebb módon kapjuk meg.

Hirdetés