balagesh IP értékelése


>!
balagesh IP
Arthur Conan Doyle: A sötét arc ura és a tenger alatti elveszett világ

Annyira jó, hogy nem olvastam az összes Conan Doyle-novellát eddig. Igazából bármilyen lehullott forgácsnak tekinthető írásnak örülni tudok, de persze olvasás közben azért az életműben csak elhelyezem ezeket a szövegeket spoiler. A Sasassa-völgy rejtélyének nagyon örültem, mert ez az első (igaz, még névvel nem vállaltan) megjelent írása. Már ebben is az az alaphelyzet, ami A Sátán kutyájában teljesedik ki, hogy a misztikumot szépen lehántva a sztori végén egy reális magyarázatot kapunk, ám ez a tudás mégsem oldja fel a misztikum okozta sokkot. Lényegében a következő írás is egy ilyen borzongató, de elképzelhető sztori.
A címadó 3. és 4. szöveg elég különleges, ui. az Atlantisz-témát dolgozzák fel. Ez már az utolsó művek egyike, és bár egy Vernéhez méltó regény vázlatának is lehetne tartani, de azért itt is az az alapszituáció, hogy van egy rejtélyesen eltűnt hajó a még rejtélyesebb utolsó híradásaival, és akkor abból bomlik ki ez a fantasy kalandregény. Tényleg kicsit olyannak érzem, hogy a már idős szerző belekeveredett ebbe, de azért annyira nem akart belemerülni a történetbe, csupán az izgalom és az elemi logika fenntartására koncentrált. A kiegészítő rész ugyan talán a legkevésbé értékelhető írás, de ezt legalább valószínűleg a szerzője élvezte, hiszen eddigre már mindenféle misztikumba beleásta magát, és egy ilyen spirituális összecsapás közel állhatott a szívéhez. Azért a vizualitás itt is nagyon erős, és akinek jó a fantáziája, az könnyen lenyűgöződik a nagyszerű elképzeléseket olvasván.
A záró írás szintén visszaugrik a pálya elejére egy névtelenül publikált írással. Nekem tényleg tetszenek ezeknek az írásoknak a még reális, nagyon angol környezethez igazított szövetük, melyből mindig csak épphogy kivilágít a hétköznapokba bele nem illő részlet.


Arthur Conan Doyle: A sötét arc ura és a tenger alatti elveszett világ

Arthur Conan Doyle: A sötét arc ura és a tenger alatti elveszett világ

Egy kisregény és novellák a Sherlock Holmes szerzőjétől.

Hirdetés