Carun P értékelése


>!
Carun P
Brandon Sanderson: Acélszív

Három szempontot szoktam figyelembe venni egy könyv értékelésénél: cselekmény, karakterek, világépítés.
A cselekmény elég egyszerű. David, a főhős, bosszút akar állni Acélszíven, a világ egyik legerősebb szuperképességű lényén. Ehhez szüksége van a Leszámolók nevezetű csapatra, akik pontosan az ilyen lények (Idolok) kiiktatására specializálódtak… mert az Idolok mind gonoszok, vagy ezt nem említettem volna? Ebben a könyvben a Csodálatos Pókember, nemhogy segítene a lakosságnak, hanem egyenesen szolgasorba kényszerítené őket, hogy aztán kénye-kedve szerint terrrorizálja a rettegő polgárokat.
A sztori jól pörög, semmi üresjárat, semmi rizsa, a könyv olvasatja magát. Élvezet volt végigkövetni David útját A-ból B-be, egészen a végső ütközetig, ami olyan akciódúsra sikeredett, hogy nem győztem kapkodni a fejem a golyók és energianyalábok elől.

A világépítés a legerősebb pontja a könyvnek. Sanderson nagyon ért hozzá, hogyan vesse papírra az általa kreált dolgokat. Ott van mindjárt az acéllá változtatott, és örök sötétségbe burkolt Új-Chicago, ami gyönyörű és egyben félelmetes.
Az Idolok és szuperképességeik: változatosak és ötletesek.
Az Idolok gyengeségei: elég nagy fejtörést jelentenek a Leszámolók csapatának, mivel ezekre szükségük van a szuperlények kiiktatásához.
Maguk a Leszámolók is rendelkeznek különféle szerkezetekkel, amik segítik őket küldetésükben.

A karakterek… a gyenge pont. Nincsenek különösebben árnyalva… Van az erőember, a vicces-csávó, a számítógép-zseni, a dögös-maca, meg a rejtélyes-csodadoktor. Ők meg is maradnak a kis skatulyákban, de némelyik azért okoz majd meglepetést. Valahogy nem is éreztem szükségét egy Abercrombie-féle karakter ábrázolásnak, vagy jellemfejlődésnek. A cselekmény és a világ bőven elviszi a hátán az egész sztorit.

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik kíváncsiak rá, milyen az, amikor fordul a kocka, és az embereknek kell megmenteni a világot a “szuperhősöktől”.


Brandon Sanderson: Acélszív

Brandon Sanderson: Acélszív

Hősök nem léteznek.

Az Idolok hihetetlen képességekkel bírnak, de őket egytől-egyig a gonoszság vezérli.

Chicago felett a leghatalmasabb Idol vette át az uralmat. Acélszív parancsol az elemeknek, és állítólag nem fog rajta pisztolygolyó, penge és bomba sem. Legyőzhetetlen.

Mindez tíz éve történt. Az emberiség a puszta túlélésért küzd. Senki sem lázad, csupán egyetlen csoport: a Leszámolók. Átlagemberek sötét, kétes csoportja, akik eltökélték, hogy az Idolok tanulmányozása révén kiderítik a lények gyenge pontját, és végeznek velük.

A nevem David Charleston. Egyelőre még nem tartozom a Leszámolók közé, de feltett szándékom csatlakozni hozzájuk. Van nálam valami, amire szükségük lehet. Valami értékes és hihetetlen dolog. Nem tárgy, hanem tudás. Én ismerem a titkát.

Tanúja voltam annak, amint Acélszív megsebesül.

Hirdetés