Bíró_Júlia értékelése


Bíró_Júlia>!
Ed McDonald: Hollóvér

Kedveltem, bár ezen szerintem rajtam kívül senki nem lepődött meg. Felfoghatatlanul hatalmas és életidegen szemléletű mitikus-mágikus lények élet-halál-de-leginkább-ki-itten-a-jani küzdelme közepette senyvedező, eltorzult és kiégett világ? Hát megvett kilóra, sőt. Minél több fura lényt, valóságbeli törést és leírhatatlan kötőszövetekben ázó adalékot kaptunk, annál inkább. Ebből kifolyólag nem érintett túl mélyen a Kárhozat-epizód éles különállása a Valengrad-beli nyomozástól, ámdemivel szívesen veszem, ha egy főgonosz gonoszkodásai kimondottan a helyükön vannak az adott világ működési szabályai, lehetőségei és kivételi körei szempontjából. Szóval hiába nem volt túl eredeti, tetszett ez is, meg a Fénylány körüli szektásodás is. Azon szintén nincs sok ragozni való, megy a megjósolható irányba, na de és akkor mi van, ha az irány rendben van, meg a hangulat is, kérdem én.
Hát az van, hogy remek szórakozás ez a maga ízeltlábú és savat köpködő módján. Amit viszont igencsak nehezen bocsátok meg neki, az a végkifejlet. Ilyen jó kis felvezetés, fokozatosan növekvő tétek és sok-sok oldalnyi kellemesen töredezett Kárhozat-kitérő után ez az izé, na, megoldás olyan kis egyszerűen epikus meg heroikus meg olyan…bosszantóan olcsó lett, na. spoiler
Soha ne lássak gyengébb vagy unalmasabb második kötetet. Vagy elsőt, esetleg harmadikat, ha már itt tartunk.


Ed McDonald: Hollóvér

Ed McDonald: Hollóvér

Négy év telt el azóta, hogy a Nall-gépezet visszaverte a Mély Királyait a Kárhozatba, de a szörnyek így is tüzes esőt ontanak az égből, és más sötét erők is szervezkednek a köztársaság ellen. Új hatalom van születőben: a Fénylányként ismert, ragyogásba burkolózó szellem látomásokként jelenik meg városszerte, az őt istenítő szekta pedig egyre nagyobb erő és befolyás birtokába jut. Az eluralkodó káosz megállíthatatlan.
Galharrow és az Éjszárnyak vajmi keveset tehetnek a szekta – vagy a Névtelenek különös parancsai – ügyében, de mikor ismeretlen tettesek feltörik Szarkaláb széfjét, és nyoma vész egy rettentő hatalmú tárgynak, akkor mindent meg kell tenniük, hogy visszaszerezzék. Csakhogy ehhez válaszokra lesz szükségük, márpedig ezekért kénytelenek fejest ugrani a lidércnyomásba: a Kárhozat kellős közepébe.

Ed McDonald lehengerlő stílusban, váratlan húzásokkal bővíti ki és mélyíti el az Éjszárny veszélyekkel és pusztulással teli világát. A Hollóvér méltó folytatása 2017 egyik legjobb grimdark fantasyjének.

Hirdetés