fekiyeti79 P értékelése


fekiyeti79 P>!
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Amy Soleil átlagos kamasz… ja nem! Amy Soleil minden tekintetben tökéletes, ahogy a családja, az iskolája valamint a legtöbb barátja is tökéletesek, tipikus példái az amerikai álomképnek, amiben mindenki szép és sikeres. Az Újvilág által kreált sorozatok idealizált karaktereit megtestesítő szereplők ők, sőt, még azokon is túltesznek egy kicsit. A történet a suli-haverok-Fanta témája köré épül; első napok az új iskolában, barátkozás, később bandázás, családi körképek, mindennapos iskolai „megpróbáltatások”, stb…. Nem valami csábító kilátások, hacsak nem vagy a tinigimirománcok fanatikus kedvelője.

Nos. Ami miatt mégis érdemes a figyelemre ez a regény, az a háttérben megbújó rejtélyes, misztikus körítés, a rögtön az elején felmerülő kérdések: Mi a túró történik ebben a ködös, eldugott kisvárosban, miért járnak a helyi iskolába tökéletes diákok (ami Amy kevésbé tökéletes osztálytársainak – későbbi barátainak – is feltűnik), mi az a rejtély, ami az egész Soleil családot körülveszi?
Tény, hogy a történetvezetésen, az arányokon lehetett volna még finomítani; kevesebb tinigimi, és több misztikus/nyomozós töltet nem ártott volna az összhatásnak. Mert lényegében annak lehetünk tanúi, ahogy a Soleil ikrek zenei társulatot alapítanak, onnan kezdve bandázás, suli, bandázás, család, suli, koncert, suli… ehhhem. És ez nem kicsit szorítja háttérbe magát a hátteret, amiről elejtett mondatok, be-beszúrt borzongató jelenetek formájában, apránként kap információt az olvasó. A szereplők sem mindig viselkednek 14-15 éves gyerekekként, de úgy érzem erre ad egyfajta magyarázatot a befejezés. (Persze addig sűrű szemöldökfelvonással, és értetlen pislogással jutalmaztam az ellentmondásos viselkedésüket, de az én fejemben végül helyükre kerültek a dolgok.)

Mindezek ellenére nekem nagyon tetszett. Le tudtam vetkőzni felnőtt énemet, és lelkes tinédzserként tudtam együtt élni a banda tagjaival, köszönhetően annak az írói stílusnak, ami itt még csak fel-felcsillan, ami még nagyon távol áll az érett „prófétától”, de el tudja érni azt, hogy maximálisan a történetre figyeljek, mindenféle elkalandozás nélkül.
Számomra az egyetlen negatívum, a már-már divatbemutató jelleggű, töménytelen mennyiségű leírás arról, hogy ki, mikor, mit visel, vagy épp nem visel.
Szerencsére a romantika sem, vagy csak nagyon kis mértékben jellemző a történetre, ezért, aki a fentiek alapján valami tinédzserlamúrra számít, csalódni fog. Illetve a sztori a rock és a metal zenei vonalat képviseli, szóval a diundisun-rajongók nem biztos, hogy értékelni fogják; nekik csak saját felelősségre, mindenki másnak szeretettel ajánlom!

6 hozzászólás

A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Amy Soleil élete nem egyszerű.

Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania.

Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.

Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár… Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut.

Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó emberek kezdenek ólálkodni az iskola körül, akiknek valahogyan minden titokhoz közük van, Amy pedig rálel saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival kockázatos nyomozásba kezd, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet.

Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű.

A Holdárnyék-sorozat első részével kezdetét veszi az izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kaland.

Hirdetés