gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Ifjúsági regény. Ja és persze portál fantasy. Sok-sok különböző ajtóval, amik mind más és más világokra nyílnak. Olyan világokra, amelyekben magunk is jártunk már gyermekkorunkban, vagy reménykedünk benne (esetleg rettegünk tőle), hogy gyermekeink is megfordulnak majd ott.
Amit viszont a legtöbben gyermekként titokban vágytunk, és amitől szülőként mindig is félni fogunk, az hogy ez a világ ott marasztal bennünket (vagy gyermekeinket).

Szép, kerek történet, amiről viszont messzire ordít, hogy ez (csak) egy epizód, egy – akár végeérhetetlen – sorozat debütáló darabja. Ami a kisregény felépítését, a számtalan lehetséges alternatív világ koordinátarendszerét és Eleanor West magániskoláját illeti, az bizony példásan kidolgozott és egyben kompakt is. Viszont ami a gyilkossági, nyomozós szálról elmondható (pedig ez nyújtja a tulajdonképpeni cselekményt a sorozatindító történethez), nos az csupán annyi, hogy rendkívül gyermeteg, egysíkú és fantáziátlan.
De ettől még az okos történetmondás megtalál, a gépszíj elkap és – ahogy a regénybeli utalások is mondják – bátran csusszansz be a Nyúl üregébe, vagy lépsz át a szekrényajtón.

Kellemes, amolyan egy ültő helyben olvasós, az időben évtizedekre visszarepítő kaland.


Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Eleanor West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

Kerül, amibe kerül.

„Seanan McGuire már jó ideje a legokosabb írók egyike, ez a kisregény pedig egyértelműen megmutatja, hogy a szíve ugyanolyan hatalmas, mint az agya. Tudjuk, hogy ez a történet nem igaz, de igazságból van szőve.” – Charlaine Harris, a True Blood New York Times-bestseller szerzője

„Seanan McGuire Minden szív kaput nyit című kisregénye az egyik legkülönlegesebb történet, amit valaha olvastam!” – V. E. Schwab, az Egy sötétebb mágia New York Times-bestseller szerzője

„Seanan McGuire ebben a veszteségről, vágyakozásról és sérült gyermekekről szóló történetben ismét megmutatja, milyen bensőségesen ismeri az emberi szívet.” – Paul Cornell

„Annyira agyeldobósan jó, hogy már fáj!” – io9

„A Minden szív kaput nyittal McGuire megteremtette a saját portal fantasy mini-remekművét: egy olyan könyv gyöngyszemet, ami megérdemli a helyet Lewis Carroll és C. S. Lewis klasszikusai mellett, tíz körömmel vájja ki magának.” – NPR

Hirdetés