Szentinel értékelése


Szentinel>!
Greg Keyes: The Briar King

Tökéletes találkozása a hagyományos és a modern epic fantasynek. Hozza, amit mindkét tematikától elvárok.

Adott egy több szálon futó történet, melyet összeköt a múlt. Ebben a világban az emberek már sok-sok éve fellázadtak az őket uraló, zsarnoki szkaszloik ellen. Virgenya Dare, a Született Királynő győzedelmeskedett az elnyomók felett, a rabszolgasorsba száműzött emberiséget pedig a szabadságba vezette. Azóta 2300 év telt el, és szkaszloik sorai, melyet az emberiség elátkozottságáról mondtak, beteljesülni látszanak.

A Crotheny Birodalom, melyet Dare leszármazottjai uralnak, egyelőre békés. Hamar megismerjük a királyi családot, leginkább Anne-t és szolgálóját, Austrát. Előbbit elvakítja egy hirtelen szerelmi fellángolás, utóbbi pedig hiába próbál érvelni ellene, nem jár sikerrel. Eközben William királyt öccse és tanácsadója, Robert igyekszik terelni. Robert pedig arról hírhedt, hogy nemigen válogat az eszközökben. Orgyilkosságok, zsarolások, kémkedés és túszejtés… mindebben profi. William pedig, bár szereti a feleségét, Muriel királynőt, azért nem veti meg a könnyen kapható ágyasokat sem, kiknek fattyakat is nemzett. Eközben egy köznépből felemelkedett lovag, Sir Neil sorsát is nyomon követhetjük, kinek meggyűlik a baja a származását becsmérlő, nemesi vérből szalajtott lovagokkal. Fehér Aspar, a király erdészének szálán keresztül pedig megismerjük a régmúlt egyik nagy legendájának, a címbeli Vadrózsakirálynak a visszatérését, aki egy ősi, ártó istenség. Asparral pedig együtt lovagol egy darabig még Stephen Darige, a szerzetes, kinek nagy tapasztalata van az ősi nyelvek és kultúrák ismeretében. Dargige-hoz köthető egy egyik leghátborzongatóbb szál a történetben. És persze egy, látszólag mindentől távol álló, nemesi származású, ám bajkeverőként élő párbajhőst, Caziót is megismerhetjük, aki tipikus olasz szoknyapecér, és első ránézésre kifogástalan modorú úriember.

A történet nagyon izgalmas, és a sok párbeszéd miatt gyorsan fogy a könyv az ember kezében. Nem lassú, vánszorgós hanem nagyon is diktálja az ütemet. Nem sok túlírtságot éreztem rajta, és ha volt is nagyon részletesen leírt jelenet, akkor az okkal tűnt túlírtnak. Apróbb részletekre gondolok itt most, melyeknek később lesz jelentősége a cselekményben. Emellett a könyv… nos… véres. Olykor nagyon. Keyes pedig hatásosan ábrázolja a vérontást, mely, ahogy közeledünk a történet vége felé, sajnos egyre gyakoribb lesz a könyv világában. A harcjelenetek részletesek és kellően vizuálisak, a szereplők ábrázolása és fejlesztése pedig valószerű és jól levezetett. Maga a világ ábrázolása is jól kidolgozott, és nem megy a cselekmény rovására. Végig élvezetes; igazi pageturner. Bőven ajánlható mindenkinek, aki kedveli az epic fantasyt.

A The Briar King egy színes karaktergárdával operáló, négykötetes sorozat első darabja, mely sajnálatosan még nem kapott adaptációt. Bár, eltekintve korunk adaptációinak minőségétől, inkább nem is szeretném mozgóképen látni ezt a szériát. Hagyjuk meg abban a formában, melyben eredetileg is megjelent. És élvezzük úgy.


Greg Keyes: The Briar King

Greg Keyes: The Briar King

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In the kingdom of Crotheny, two young girls play in the tangled gardens of the sacred city of the dead. Fleeing an imaginary attacker, the girls-one of whom is the reckless young daughter of the king-discover the unknown crypt of the legendary, ancestral queen, Virgenya Dare.

In the wilds of the forest, while investigating the slaughter of an innocent family, king's holter Aspar White weaves his way through a maze of ancient willows-and comes face-to-face with a monstrous beast found only in folk tales and nightmares. Meanwhile, traveling the same road, a scholarly young priest begins an education in the nature of evil, found festering just beneath the surface of the seemingly peaceful land.

The royal family itself comes under siege, facing betrayal that only sorcery could accomplish. Now-for three beautiful sisters, for a young man made suddenly into a knight, and for a woman in love with a roguish adventurer-a rising darkness appears, shattering what was once certain, familiar, and good. These destinies and more will be linked when malevolent forces walk the land. For Crotheny, the most powerful nation in the world, is shaken at its core. And the Briar King, harbinger of death, has awakened from his slumber.

Imbuing his tale with richness, pathos, action, and passion, Greg Keyes begins an amazing new epic that takes fantasy fiction to a new level. At the heart of the story, Keyes has placed a remarkable young woman, Anne Dare, the youngest daughter of a royal family . . . and the one person upon whom the fate of this world may depend.

Hirdetés