Popovicsp87 P értékelése


Popovicsp87 P>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Nagyon rácsodálkoztam a regényre, mivel Howardot elsősorban Conan kalandjaival ismertem meg. Az angol puritán, aki ismeretlen helyekre kerül és Isten nevében bünteti a gonoszokat.
A fizikai erő itt is hangsúlyos, látszik, hogy Howard a kondíciót, erőnlétet nagy becsben tartja.
Több történetet kapunk a kötetben, amelyek kellően változatosak, de mindegyikben fontos a fizikai erő.
Kane utazásai során sok helyen megfordul, kedvenc írásaim mégis az afrikai kalandjai a legjobbak. Itt Afrika mélyének vadsága keveredik a misztikummal, titkokkal, a kötet második felét uralja.
A misztikum, természetfeletti amúgy is fontos szerepet kapnak a történetekben.
A legnagyobb hibája, hogy a töredékek vagy befejezetlenek, vagy kidolgozatlanok, így, bár érdekesen indulnak, sokszor hirtelen érnek véget.
Az elején és végén található életrajz pedig keretet ad a kötetnek, szép emléket állítva a szerzőnek.
Igazán nagy kár, hogy Howard ideje korán elhunyt, de művei szerencsére a mai napig a műfaj alapkövei.

>!
Tuan, Budapest, 2008
356 oldal · ISBN: 9789638799005 · Fordította: Szántai Zsolt

Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Amikor Robert E. Howard megalkotta Conan, a kimmériai alakját, még nem is sejtette, hogy a huszadik század egyik legnagyobb akcióhősét hívta életre. Egy műfajt alkotott meg, mely számos követőre talált később, egy stílust teremtett, mely „kard és varázslat” néven híresült el. Mégsem Conan volt az első meghatározó jellemű kalandor archetípus, akit Howard termékeny fantáziájának köszönhet az olvasó.
Solomon Kane kalandos utazásai során bejárta az író által megálmodott hősi-fantasy világot, a tizenhatodik századi Angliától a távoli afrikai dzsungelekig. Olyan helyeken fordult meg, melyeket fehér ember lába azelőtt sosem tapodott.
A kimért, puritán férfiú mindent a saját belső erkölcsi mércéjével mér, az Úr vezérli lépteit, és az ő megkérdőjelezhetetlen akarata sújt le őáltala a sötét mágiával felfegyverzett zsarnokokra, a bosszúra éhező szellemekre és vérszomjas démonokra egyaránt. Szívében a harcos bátorsága lakik, lelkében a megszállottak hite lobog.
Solomon Kane, a hősi puritán történetei a Weird Tales néven megjelenő 1923-ban alapított fantasy és horror magazin hasábjain jelentek meg először. Kötetünk a korabeli folyóiratban publikált novellák közül válogat, a fantasy irodalom gyöngyszemeit hintve az olvasó elé.

Hirdetés