gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

Jutalomjáték. „Jam session”. Örömzene.
…vagy bárminek is nevezzem. A nyolcadikként megjelent Riyria-történet előzménykötetként tökéletesen tölti be szerepét. S nem utolsó sorban már egy kiforrott stílusú, rutinos történetmesélő tolla alól érkezik, aki biztos kézzel, professzionálisan tereli közös mederbe a Riyria-krónikák kalandjait megelőző, búvópatakként csordogáló eseményeket.
S teszi mindezt Sullivan olyan magabiztosan, hogy az olvasónak fel sem tűnik, hogy a sikerszerző még alig néhány éve magánkiadásban jelentette meg fősztoriját, és csak szűk körű rajongótábora hitte, hogy a mese ekkora sikert hoz majd.
Márpedig megtörtént. Royce és Hadrian (no meg Gwen) és társaik óriási kanyart futottak be sikerrel a zsáner képzeletbeli terepasztalán. Magától értetődő, hogy még egy félekkora kaliberű szerző is megpróbálkozna az előtörténet összerendezésével. Persze nem mindenkinek sikerülne ilyen parádésan. Különösen pikáns és izgalmas, ahogy Royce és Hadrian jellemfejlődését, egymáshoz csiszolódását két-három lépéssel távolabbról követhetjük nyomon. Az pedig már csak kötelező ujjgyakorlat, hogy a hátteret színező kalandokat és a meg nem álló akciót ilyen lendülettel, ennyi élénk színnel, a feszültséget folyamatosan fenntartva vigye végig a szerző, ahogyan az A rózsa és tövisében megvalósul.
Sullivan beérett, célba ért. Felhőtlen szórakozást nyújt a lehető legegyszerűbb eszközökkel. Színvonalas előzményepizódokat alkot egy fantasy regényciklushoz, amelyben szinte fel sem tűnik az olvasónak, hogy a zsáner toposzai alig kukkantanak csak be az ablakon, jóval inkább egy kellemes ifjúsági kalandregényt tartunk a kezünkben (engem ez az epizód uram bocsá’ gyermekkorom Delfin-könyves olvasmányaira emlékeztetett, mint például a Robin Hood, vagy a Haramiák kapitánya)

A kötet valóban rengeteg olyan fontos faktumra világít rá, illetve olyan tudásnak ágyaz meg, amelyeknek majd a Riyria-krónikák olvasása során lesz jelentősége, de az olvasási sorrendet tekintve egyetértek azokkal, akik előbb a Krónikák olvasását javasolják.
Szórakozni vágyó olvasók számára zsánertől függetlenül ajánlott.


Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

EGY KEGYETLENÜL HELYBENHAGYOTT JÓBARÁT.
KÉT, VÁLASZOKAT KERESŐ TOLVAJ.
MEGSZÜLETIK A RIYRIA.

Royce Melborn több mint egy éven át próbálta elfelejteni Gwen DeLancy-t, aki őt és társát, Hadrian Blackwatert, a biztos haláltól mentette meg. Mivel a tolvajnak nem sikerült kivernie a fejéből a nőt, Hadriannel visszatér Medfordba, de ezúttal megdöbbentő fogadtatásban van részük – Gwen látni sem akarja őket. Feltett szándékuk kideríteni, hogy mi a rejtélyes visszautasítás oka. Eközben az udvarban titkos összeesküvés van készülőben a királyi család ellen, amelynek csak két vétlenül belekeveredett kisember állhat az útjába. Az események megállíthatatlanul száguldanak a drámai végkifejlett felé, amely valamennyiüktől nagy árat követel.

A Ryiria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el.

Hirdetés